Pages

Sep 18, 2011

The Creative Process | Jackson Pollock 51

**Creative Sunday Series

Ky film (1951) e tregon piktorin Jackson Pollock nga nje kend i vecante – nepermjet xhamit. Xhirimi i nje procesi artistik kaq ekspresiv e intim edhe pse i suksesshem ne ekspozimin e esences se tij, i kushtoi shtrenjte artistit. Ai filloi te pinte per here te pare pas dy vjetesh, nje ves qe nuk mundi ta ndalonte me.
Ja se si e pershkruan autori Hans Namuth momentin kur arriti ne studion e piktorit te famshem:
Nje beze e njome me bojera qe pikonin mbi te kishte mbuluar te gjithe dyshemene. Rreze dielli verbuese binin mbi siperfaqen e saj duke e bere me te veshtire per ta pare. Ishte nje heshtje e plote....Pollock ia kishte ngulur syte piktures. Papritur, ai merr nje kanace me boje e nje penel dhe fillon te levize perreth saj. Ishte sikur ne ate moment kuptoi qe s’ishte e mbaruar. Levizjet e tij, ne fillim te ngadalta dhe gradualisht duke u shpejtuar ne nje lloj kercimi kur ai hidhte ngjyra ndryshku, te zeza dhe te bardha mbi beze.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments: