Pages

Sep 13, 2011

Ways of Seeing | Through the Looking Glass

"Beauty lies in the eye of the beholder."
"Bukuria qendron ne syrin e spektatorit."

Ways of Seeing, is a 1972 BBC TV series that challenges the traditional way of looking at European art (during 1400s-1900s), by introducing a postmodern way of appreciating it through reproductions and the context in which they are seen. It is developed and presented by John Berger, an art critic which turned it into a book with the same title. Here’s is part 1.

Ways of Seeing eshte nje seri televizive e dhene nga BBC ne 1972 qe sfidon menyren tradicionale te shikimit te artit Europian (gjate viteve 1400-1900), duke paraqitur nje menyre postmoderne te vleresimit te tij permes riprodhimeve dhe kontekstit ku ato shihen. Ky emision eshte pergatitur dhe drejtohet nga kritiku i artit John Berger, qe me pas botoi librin me te njejtin titull. Ja ku eshte pjesa e pare.


(3:39) Teksti
Venus dhe Mars i Boticelit ka qene dikur nje pikture e vecante qe mund te shihej vetem ne dhomen ku ndodhej varur. Tani, kjo pikture apo detaji i saj, si dhe imazhi i cdo pikture tjeter qe eshte riprodhuar mund te shihet ne shume vende njekohesisht. Sic po i shihni tani ne ekran, ato rrethohen nga faqet e mureve tuaja, dritarja eshte perballe dhe tapeti eshte poshte. Ne te njejten kohe ato jane ne shume ekrane te tjera te rrethuara nga objekte, ngjyra dhe simbole te ndryshme. Ju jeni duke i pare ne kontekstin e jetes suaj. Ato nuk rrethohen nga korniza te shtrenjta, por nga intimiteti i dhomes tuaj dhe njerezit rreth jush. Dikur, te gjitha keto piktura i perkisnin nje vendi te posacem. Disa kane qene pjese te altareve ne kisha.
Fillimisht, pikturat kane qene nje pjese integrale e ndertesave per te cilat jane krijuar. Ndonjehere kur futeni ne Kishat e (periudhes se) Rilindjes, ju duket sikur pikturat ne mure rrefejne jeten e brendshme te nderteses. Se bashku ato perbejne kujtesen e saj. Aq shume jane ato pjese e jetes dhe individualitetit te kishes. Gjithcka rreth figures eshte pjese e kuptimit te saj. Vecantia e saj eshte pjese e vecantise se vendit ku ajo qendron. Cdo gje perreth konfirmon dhe konsolidon kuptimin e saj.
Shembull ekstrem eshte ikona. Adhuruesit konvergojne mbi te. Pas imazhit te saj qendron Zoti. Para saj besimtaret mbyllin syte. Ata nuk kane nevoje te vazhdojne ta shohin. Ata e dine qe ajo simbolizon vendin e kuptimit. Tani ajo nuk i takon asnje vendi, dhe ju mund ta shihni nje ikone te tille ne shtepine tuaj. Figurat vijne tek ju. Ju nuk shkoni tek to. Ditet e pelegrinazhit kane mbaruar. Eshte imazhi i piktures qe udheton tani. [...] Kuptimi i piktures nuk gjendet me ne siperfaqen e saj unike, e cila eshte e mundur te shihet vetem ne nje kohe. Kuptimi i saj, ose nje pjese e madhe e tij eshte bere e transmetueshme. Ai vjen tek ju si lajmet e ndonje ngjarjeje. Eshte shnderruar ne nje lloj informacioni. Fytyrat e pikturave behen mesazhe, pjese informacioni per t’u perdorur. Madje perdoren per te na bindur te ndihmojme ne blerjen e sa me shume origjinaleve, te cilat vete keto riprodhime kane zevendesuar."
What about context? How different do we see images now?
They’re present online, in posters, screensavers, clothes.
In what way do we view them now? As art or information? How important is context or preserving these 'objects' in our fast (and ephemeral) technologically driven life?

Po konteksti? Sa ndryshe i shohim imazhet tani?Ato jane te pranishme ne internet, ne poster, screensaver, rroba.
Ne cfare menyre i shohim tani? Si art apo si informacion?
Sa i rendesishem eshte konteksti apo ruajtja e ketyre ‘objekteve’ ne jeten e shpejte (dhe kalimtare) te drejtuar nga teknologjia?

*Continue to follow us for te rest of this series coming up soon.
*Vazhdoni te na ndiqni per pjeset e tjera te kesaj series se shpejti.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments: