Pages

Feb 29, 2012

SA e perceptojme te BUKUREN? Do we perceive beauty?

Do we recognize the talent in an unexpected context?
A man sat at a metro station in Washington DC and started to play the violin; it was a cold January morning. 
He played six Bach pieces for about 45 minutes
During that time, since it was rush hour, it was calculated that 1,100 people went through the station, most of them on their way to work.
Three minutes went by, and a middle aged man noticed there was musician playing. 
He slowed his pace, and stopped for a few seconds, and then hurried up to meet his schedule.

A minute later, the violinist received his first dollar tip: a woman threw the money in the till and without stopping, and continued to walk. 
A few minutes later, someone leaned against the wall to listen to him, but the man looked at his watch and started to walk again. 
Clearly he was late for work.
The one who paid the most attention was a 3 year old boy. His mother tagged him along, hurried, but the kid stopped to look at the violinist. Finally, the mother pushed hard, and the child continued to walk, turning his head all the time. This action was repeated by several other children. All the parents, without exception, forced them to move on.

In the 45 minutes the musician played, only 6 people stopped and stayed for a while. 

About 20 gave him money, but continued to walk their normal pace. 

He collected $32. 

When he finished playing and silence took over, no one noticed it. No one applauded, nor was there any recognition.
No one knew this, but the violinist was Joshua Bell, one of the most talented musicians in the world. He had just played one of the most intricate pieces ever written, on a violin worth $3.5 million dollars.
Two days before his playing in the subway, Joshua Bell sold out at a theater in Boston where the seats averaged $100.
This is a real story. 
Joshua Bell playing incognito in the metro station was organized by the Washington Post as part of a social experiment about perception, taste, and priorities of people. The outlines were: in a commonplace environment at an inappropriate hour: 
- Do we perceive beauty? 
- Do we stop to appreciate it? 
- Do we recognize the talent in an unexpected context?
One of the possible conclusions from this experience could be:
If we do not have a moment to STOP and LISTEN to one of the best musicians in the world playing the best music ever written, how many other things are we missing?

Deshiroj te ndalem....
Kjo histori vazhdon te qarkulloje ne internet.
Shume e kane lexuar ne gjuhe te ndryshme! Shume, dmth te gjithe ata qe terhiqen shpejt prej leximit! 
Ketu me lart e vura ne anglisht per t'iu rikujtuar se shqipja nuk eshte (akoma) gjuhe boterore edhe pse ne e imagjinojme te mundur!
Une e lexova dhe me pelqeu....
Vetem se, nuk dua fare ta ve theksin te Joshua BELL qe i ka merituar te gjitha duartrokitjet kur ka dale ne skene dhe e kane njohur e vleresuar! 
Dua te ndalem (bashke me ju) tamam te kjo analiza e cuditshme me pyetje qe autori ka shtruar me te drejte ne konkluzione:
A e perceptojme NE te BUKUREN? A ndalemi ne per ta vleresuar ate???
Ndoshta shume te thjeshta keto te dyja... pergjigjemi thate me nje: "po mo, patjeter!". 
Pergjigjemi shpejt si per te evituar koklavitje te metejshme qe do na futnin, si ne nje ring boksi, ne nje qoshe argumentash nga ku rrezikohet te mos dalim kollaj e te palenduar.
Pergjigjemi thate se "kemi pune" dhe s'kemi kohe per te humbur... Aq automatikisht kjo pergjigje sa harrojme te mendojme!
Ndalu dhe mendo c'eshte per ty e bukura? ok... i afrohem pyetjeve me te forta:
A e dallojme (e kuptojme) talentin ne kontekste (apo ambjente) jo te zakonshme?!
(Ja "bomba" qe hidhet pa paralajmerim!!!)
Shume interesante... tamam sikur te pyesesh: do ta kishe njohur ndryshimin e muzikes, sikur ne filarmonine e shtetit te ishte kompozitor VERDI???
Paralelizem i cuditshem apo jo? 
Krijoj nje tjeter mundesi jashte konteksti: do ta kishe njohur Robert Ndreniken sikur te te kontrollonte pasaporten ne aeroportin "Nene Tereza" nderkohe qe luante nje pjese filmi?
E provoj dhe nje here me nje shembull te ngjashem: sikur Tedi Papavrami t'i binte violines ne spitalin psikiatrik ? 
Pergjigja kesaj here eshte acaruese dhe nen friken e qoshes pa dalje pergjigjemi "JO e ca pastaj?!"..."JO dhe s'me intereson ta njoh... se e kam koken te mbushur me "gjera" dhe s'kam vend per mendime..."
Per shkak te kesaj arrogances se pakuptimte dhe te dyshimeve "idiote", prandaj pergjigjemi ne kete menyre! 
Se nuk duam te shohim, te degjojme, te shijojme ndryshe nga c'kemi bere deri tani!
Sepse vazhdojme t'i mbysim idete e mrekullueshme me dialogje "pazari"... 
Keshtu s'kemi per ta njohur e as per ta shijuar kurre artin edhe sikur ta kemi perpara hundes. 
Mbetemi ne vetmine e rutines duke vene faje absurde...
Rrjedhimisht nuk do te kemi as aftesite per te rritur femije me shije artistike, se jua presim hovin qe ne dyshimet e para... Se nuk i kemi shoqeruar kurre ne nje ekspozite, koncert apo muzeum!
Sa "gjera te bukura" humbasim keshtu? 
Jeta do te ishte me e thjeshte dhe truri do te punonte me shpejt i stimuluar nga ndryshimet e bukura! 
Sa kohe harxhojme me argetime te kota? Sa iniciativa krijuese unike dhe te mrekullueshme do kishim sikur te linim te lire imagjinaten dhe te shijonim me te vertete cudirat e vogla qe na ndodhin cdo dite ne jete???

Prandaj:

Te ftoj te ndalesh per NJE MINUTE , te "zgjidhesh nga zinxhiret" mendimet/krijimtarine dhe te gjesh "te bukuren" qe cdo dite jeton brenda teje.


thinking....

Feb 27, 2012

Piramida | Ekspozite Kolektive

The exhibit “Piramida” opened Friday, February 24, at Tirana Ekspres (The alternative art space of Tirana). It showcased the final projects of a month long research project in Tirana by artists from the Netherlands, Albania, Slovakia, Russia, Hungary, Austria and the US, as part of the Interfaculty ArtScience of the Royal Academy of Arts in The Hague. 
Ekspozita "Piramida" u hap te premten, ne 24 Shkurt, tek Tirana Ekspres (The alternative art space of Tirana). Ne te, u paraqiten projektet finale te nje studimi nje mujor ne Tirane, te artisteve nga Hollanda, Shqiperia, Sllovakia, Rusia, Hungaria, Austria dhe SHBA, si pjese e Interfaculty ArtScience e Akademise Mbreterore te Arteve ne Hage.

The individual interpretations come as a result of close observations, thorough research, and the artists’ own presence and grasp of the dialog between art, politics, and public space in Tirana. 
Interpretimet individuale vijne si rezultat vezhgimesh e kerkimesh teresore, si dhe nga prania dhe kuptimi i vete artistit per dialogun midis artit, politikes dhe hapesires publike ne Tirane.

Piramida” is curated by | kujdesur nga:
Gosse de Kort & Vincent W.J. van Gerven Oei

with works from | me pune nga:
Ana Daci, Áron Birtalan, Diomen Bariçi, Eric Peter, Fatlum Doçi, Frederic Janssen, Moritz Geremus, Nika Volkova, Pim van der Heiden, Ronald Schelfhout, Silvia Jánošková, John Fanning, and the collective Ag. 

Here's a synopsis of the intentions and work from the artists themselves:
Ja ku eshte nje pershkrim i qellimit dhe punes nga vete artistet:
"In the research project Pyramids we collectively investigated this collapse of capitalism in relation to Albanian public space. We did so from the perspective of its "crisis." Crisis and collapse are fundamental features of the capitalist economy, but nowhere has the rise and fall of this type of economy been so clearly visible as in Albania. How does a country deal with the collapse, within ten years, of the two "major" systems our modern age has produced: communism and capitalism? And how can that be seen and visualized in public space? 
The results touch upon many aspects of Albanian society: its cultural heritage and monuments, modern city life and architecture, and religion, politics, and the media. All the works however share one core: an attempt to engage with an environment that seems in a constant negotiation with itself. 
Ne projekt kerkimin Piramida ne kolektivisht kemi hetuar kete renie te kapitalizmit ne lidhje me hapesiren publike shqiptare. Ne e beme kete nga perspektiva e "krizes" se saj. Kriza dhe kolapsi jane karakteristikat themelore te ekonomise kapitaliste, por askund rritja dhe renia e ketij lloji te ekonomise nuk ka qene me qarte sa ne Shqiperi. Si e perballon nje vend renien, brenda dhjete viteve, te dy sistemeve me "te medha," prodhuar nga mosha jone moderne: komunizmin dhe kapitalizmin? Dhe si mund the shihet dhe tregohet kjo ne hapesiren publike? 
 Rezultatet kane te bejne me shume aspekte te shoqerise shqiptare: trashegimine kulturore dhe monumentet e saj, jeten e qytetit modern dhe arkitektures, fese, politikes dhe medias. Megjithate, the gjitha punet bashkendajne te njejten baze: nje perpjekje per tu angazhuar me nje ambient qe duket se eshte ne diskutim te vazhdueshem me veten."

For more information on the process and research behind this exhibition visit: 
Per me shume informacion mbi procesin dhe punen e kryer vizitoni: 

Tuesday February 28 @15:00 Moritz Geremus will give a guided tour of “Piramida” at Tirana Ekspres. DON’T MISS IT !!
Te Marten ne 28 Shkurt ne oren 15:00, Moritz Geremus do te jape nje tour te "Piramides" tek Tirana Ekspres. MOS MUNGONI !!

Here are some photos from the opening night:
Ja ku jane disa foto nga nata e hapjes:

photo ©  diag//studio
  photo ©  diag//studio
photo ©  diag//studio
photo ©  diag//studio
photo ©  diag//studio
photo ©  diag//studio
photo ©  diag//studio
photo ©  diag//studio
photo ©  diag//studio
photo ©  diag//studio
photo ©  diag//studio
photo ©  diag//studio
Kjo ekspozite eshte mbeshtetur nga:

AQSHF | Arkivi Qendror Shteteror i Filmit
Aleanca LGBT
Kabk | Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Royal Academy of Art
Tirana Ekspres | The alternative art space of Tirana
-----------------------------------------------------------------------------------

Feb 26, 2012

Borina Voko - GUEST WRITER

en français:

Borina Voko est né le 10 Mars 1987 à la ville de Tirana.
Elle a mené l'école primaire "Ahmet Gashi" et puis termine la quatrième classe de ‘lècole primaire, à la ville de Dharma en Grèce, où la famille a déménagé pour quelques mois. Puis elle se retourne à la ville de Tirana où continue le second cycle donc le terminal à l’ècole "Avni Rustemi," et là elle commence les premières preuves de la créativité littéraire.
Elle fréquente le lycée Qemal Stafa, à Tirana, où obtient le deuxième prix pour la poésie dans le district de Tirana, et le premier prix dans le concours de lycée "Qemal Stafa" En 2004, elle gagne le droit d'étudier en France à Metz à la branche Art Spectacle (qui pour des raisons économiques, elle n’a pas pu y aller) et en même temps elle gagne la deuxième droite pour continuer ses études à la Faculté de Philologie de Tirana, en langue Française , dans la branche de la traduction.
Même cette année elle travaille à Radio Tirana en tant que collaborateur dans le spectacle "Même nous demandons à notre pouvoir» avec la journaliste Elda Koci et "Invitation en studio" avec le journaliste Grégoire Banushi, crèatrice et prèsentatrice dans le programme "l'lavé et non lavé" Cette année-là fut publié le premier livre "Le destinaion sans station" dans la maison d'édition "Skenderbegs book" avec la collaboration de Flutura Acka (Loin d'être oublié - 2008) Dans la même année publie quelques-unes des poésie dans le journal La plume de la femme à Tirana.
En 2006, elle a publié ses premières proses dans le magazine Sfida , et dans en 2008 elle est devenue membre du Club des écrivains dans le monde "Drita" à Athène et publie certains de ses poèmes dans le magazine Pèlgerin En 2009 elle a publié ses premières proses dans le journal Tribuna à Athène.
En cours elle poursuit de nouveau des études à la faculté Le premirerJustiniani, après trois années elle
est transférées à Athènes pour poursuivreses études à l'American University Indianapolis " En sience politique".
En 2010 elle a publié le troixième ouvrage "Le dilemme humain" dans la maison d'édition Triptyque Depuis 2008.
Elle vie, travaille et étudie à Athènes.

ne shqip: 

Borina Voko ka lindur me 10. 03. 1987 ne qytetin e Tiranës. Ka kryer shkollën fillore “Ahmet Gashi” dhe me pas perfundon klasën e katërt në Greqi, ne qytetin e Dhramës, ku ajo zhvendoset me familjen e saj për pak muaj. Më pas rikthehet sërish në qytetin e Tiranës, ku vazhdon shkollën 8-vjeçare “Avni Rustemi”, aty fillojnë dhe provat e para në krijimtarinë letrare.  Studimet e saj vazhdojnë duke ndjekur gjimnazin e përgjithshëm “Qemal Stafa” në Tiranë, ku vlerësohet me çmimin e dytë për poezi për rrethin e Tiranës, si dhe çmimin e parë në konkursin e gjimnazit “Qemal Stafa”.
Ne vitin 2004 fiton të drejtën e studimit në “Metz" të Francës në degën Art spektakli (të cilën për arsye ekonomike nuk arrin të shkojë) dhe njëkohësisht fiton të drejtën e dytë për të vazhduar studimet në fakultetin filologjik të Tiranës për frëngjisht në degën e përkthimit.
Po në këtë vit punon pranë Radio Tiranës si bashkëpunëtore në emisionin “Edhe ne kërkojmë pushtetin tonë” me gazetaren Elda Koçi dhe“Ftesë në Studio” me gazetarin Grigor Banushi si dhe ideatore dhe
prezantuese në emisionin “Të lara të palara”. Po në te njëjtin vite ajo boton librin e saj të parë “Destinacion pa stacion” në shtëpinë botuese “Skënderbegs Book” në bashkëpunim me Flutura Acken , “Larg per tu harruar” (2008). Po në këtë vit boton disa prej poezive ne revistën “Penda e gruas" në Tiranë. 
Në vitin 2006 boton prozat e saj të para në revistën “Sfida” dhe në vitin 2008 ajo behet anëtare e Klubit të Shkrimtarëve Shqiptarë në Botë “Drita” me qendër ne Athinë dhe boton disa prej poezive të saj në Revistën “Pelegrin”.(Tashme kordinatore e ketij Klubi) Dhe në vitin 2009 publikon prozat e saj me te reja për herë të parë në Gazetën “Tribuna” e cila botohet ne Athine.
Ne vazhdimësi ndjek dhe studimet përsëri ne Tiranë në fakultetin juridik “Justiniani i parë” dhe pas tre vitesh ajo transferohet në qytetin e Athinës për të vazhduar studimet në Universitetin Amerikan “Indianapolis” ne degën Shkenca politike dhe Kriminologji.
Në vitin 2010 botoi librin e tretë poetik “Dilemë njerëzore”-shtëpia botuese Triptik.
Fituese e Çmimit “Dritëro Agolli” për vitin 2011, nga Klubi “Drita”dhe Revista “Pelegrin”.
Që prej viti 2008 jeton, studion dhe punon në Athinë.Pa dyshim...

S'dimë çfarë duam
çfarë kërkojmë
S’dimë çfarë themi
çfarë mendojmë
Pa dyshim s’dimë
as të jetojmë!...Mos u dashuro me mua!
Mos u dashuro me mua se s'jam njeri, mos u dashuro me mua se ditët ikin mos u dashuro me mua se dashurinë mbrapsht s’e kthej.
Mos u dashuro me mua se shpejt do të iki... mos u dashuro me mua se s'kam shpirt, as gjak, mos u dashuro me mua se s'të dua.
Mos u dashuro me mua se nuk me honeps njeri, mos u dashuro se do jem gjithnjë larg mos, se s'jam femër...
Mos u dashuro me mua se dashurinë nuk e kuptoj, mos u dashuro se do të na lidhin të dyve, mos më dashuro se do të të gjykojnë për mëkat,
mos u dashuro me mua se kurrë më s'do të mjaftojë një femër, mos u dashuro me mua se zoti do të mallkojë...
Mos u dashuro me mua dhe nëse mundesh qëndro larg zemrën mos e lër peng, mos e ndërro atë me mua.
Mos më thuaj engjëll se unë jam djall, mos ëndërro, mos mendo, as natë dhe as ditë se unë do të shkrihem në erën e acartë të dimrit, mos mendo tryezën e madhe me mua zonjë...
Kurrë, kurrë, kurrë, mos i mendo!
Unë jam larg frymës, zemrës, trupit dhe syve të tu... Një ditë do më pyesni dhe s’do përgjigjem emrin si e kam, më ka humbur logjika, është shfaqur vija e kuqe. Trupi im do të jetë një dritare e mbyllur, që askush s’do e thyej dot. Sa herë të kthej kurrizin me thikat e fjalëve mos më godisni, më lini edhe mua të bëj diçka, të paktën të eci dhe pse rrëzohem, të ngrihem sërish.
Më lini të shijoj gabimet e mia dhe më të mëdha të jenë, me lini të tërheq këmbët zvarrë dhe buzët të mos më thahen nga etja. Më lini të flas pa u ndjerë e përbuzur, më lini të eci në rrotat e jetës që shpejt shumë shpejt konsumohen.
Me lini të thërras emrin tim, tani që e mësova, mjafton që e di s’ka rëndësi se si jam...
Mjafton që mish dhe gjak kam, s’ka rëndësi çfarë ngjyre ka lëkura ime, s’ka rëndësi nga jam, s’jam dhe pse jam...
E rëndësishme është të jem njeri, të më njihni si njeri, të më thërrisni në emrin tim.

Feb 25, 2012

Borrowing Cultures [Huamarrja Artistike] | Pjesa e Trete


Vazhdojme serine mbi Huamarrjen Artistike me pjesen e katert dhe te fundit te projektit
Everything is a Remix. Pjesen e pare, te dyte dhe te trete mund ta ndiqni ketu 1,2,3.

1. Remix_Music [Kenga mbetet e njejte]
2. Remix_Film [Remix.Inc]
3. Remix_Technology [Elementet e Krijimtarise]
4. Remix_Copyright [Sistem i Deshtuar]

Ligjet e te drejtes se autorit (copyright), tashme ne rritje, favorizojne interesat e korporatave te medha duke mos patur parasysh c'eshte me mire per te gjithe. Me alarmante eshte kompetenca e tyre per te kercenuar frenimin e nje pjese thelbesore te procesit krijues.

Kur ne kopjojme, justifikohemi. Kur të tjerët kopjojne, i kritikojme.
Ne (shume prej nesh) nuk kemi asnje problem me kopjimin (kur e bejme vete ate).

Me nje sy mbyllur ndaj mimikrise tone dhe e shtyre nga besimi, tregjet dhe zoterimi, prona intelektuale eshte rritur pertej qellimit te saj me:
Interpretime me te gjera,
Legjislacione te reja,
Hapesira te tjera,
Shperblime joshese.                                               

Po tani cfare?

Besimi tek prona intelektuale eshte rritur ne nje menyre dominante. E ka shtyre qellimin origjinal te copyright dhe regjistrimit (te puneve origjinale) jashte vetedijes publike. Por, ai ende qendron i hapur para nesh.

Akti Copyright i 1790-se -> Nje Akt per te inkurajuar mesimin
Akti i Regjistrimit i 1790-se -> Nje Akt per te ndihmuar perparimin e Arteve te dobishme

Te drejtat ekskluzive (per te cilat keto akte u formuan) jane kompromentuar per nje perdorim me te madh. Qellimi fillestar ka qene permiresimi i jetes se te gjitheve, duke stimuluar krijimtarine dhe prodhimin nje sfere te pasur publike. Nje rezerve e perbashket njohurish, e hapur per te gjithe.
Por, vete te drejtat ekskluzive jane konsideruar si pika me kryesore, prandaj dhe jane shtrenguar e zgjeruar. Pasojat kane sjelle me shume grindje dhe abuzim, sesa  progres dhe edukim.
Periudha ne te cilen jetojme ka probleme te frikshme, prandaj dhe kemi nevoje per idete me te mira te mundshme; na duhen tani dhe na duhet ti perhapim sa me shpejt.
E mira e perbashket eshte erresuar nga prona intelektuale dhe duhet te çele perseri. Nese ajo lulezon, atehere ligjet, normat, shoqeria jone, te gjitha do te transformohen.
Ky eshte Evolucioni Social.
Kur sistemi krijon konflikt me jeten e perditshme (realitetin), ai fillon te deshtoje.

Everything is a Remix Part 4 from Kirby Ferguson on Vimeo.

Per me shume mbi muziken, filmat, dhe tekstin e dokumentareve te mesiperm vizitoni faqen everythingisaremix.info.

Feb 24, 2012

Disability in Albania @TEDxTirana

Check out this TEDxTirana talk by Anisa Proda on the lives of people with disabilities in Albania.

Anisa Proda is 23 years old and has graduated in Political Science and has a M.A. in Comparative Politics. Her hobbies are literature and music. Since four years now, Anisa has been an active advocate of the rights of disabled people. TEDxTirana Production. All rights reserved.


Anisa Proda - Living by Insight from TEDxTirana on Vimeo.


[for more info on TEDxTirana talk series visit their website, or check it out here on our blog]
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Feb 23, 2012

The Forgiveness of Blood | Falja e Gjakut


Joshua Marston, the indie filmmaker of Maria Full Of Grace (2004) returns after 7 years with another feature, just as raw and bleak.

A low-budget drama set in the heart of Albania, The Forgiveness Of Blood tells the somber life of 17 year-old Nik, who struggles to have a normal teenage freedom, or abide by the ritual of blood feuds after his father kills another man. The juxtaposition of an increasingly modern life against the well respected ancient cultural code, puts the young protagonist in an unpredictable situation, and makes us shift in our seats. 

The film premiered in Berlin in 2011 and has an all Albanian cast.
This week, it is released by IFC. 

For more on this, please read a full interview with Joshua Marston done by TribecaFilm.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Feb 22, 2012

Cervelli in fuga? Emigrimi i trurit? Brain drain?


Non si tratta solo della fuga dei cervelli... 
Forse parliamo solo della libera circolazione del 
"cervello creativo"? 
Libertà di usare la propria creatività in modo unico e personalizzato; dove e come uno crede sia giusto e redditizio.
Deve essere così altrimenti 
chi resta è.... /  resta chi è.....????


Nuk jemi vetem ne shqiptaret qe fluturojme drejt vendeve te zhvilluara per kushte me te mira jetese (ekonomike, politike, sociale...) 
Ndoshta krahasimi me boten na ben mire per hapjen dhe zhvillimin e horizonteve qe ne te kundert do te mbeteshin te kufizuar nga Vermoshi deri ne Konispol!
Per ne emigrimi drejt qyteterimeve boterore ishte nje hap gjigand ne rrugen e gjate te dijes.  Pse disa prej nesh vazhdojne akoma te ecin me koken mbrapa?
Mendoj se eshte e rendesishme te gjesh veten ne vendin ku ke vendosur te "shtegetosh"...
ne te kundert...


This is ART and the ARTist..."The artist is a receptacle for emotions that come from all over the place: from the sky, from the earth, from a scrap of paper, from a passing shape..." 


Feb 20, 2012

Expo - 600 Polaroid x AlbaniaOsservatorio Balcani 
a Milano fino al 
24 marzo 2012

E' Osservatorio Balcani, la mostra in Via Farini DOCVA, Fabbrica del Vapore di Milano che il collettivo Alterazioni Video presenta le oltre seicento Polaroid scattate durante i recenti soggiorni in terra albanese. Durante questi viaggi gli artisti hanno osservato la realtà prendendo spunto dalla distanza che li separa dall’essere abitanti del luogo.
Ekspozita "Osservatorio Balcani" ndodhet ne Via Farini - Milano. Kolektivi "Alterazioni Video" prezanton mbi gjashteqind foto te aparatit Polaroid, te bera gjate udhetimeve te fundit ne token shqiptare. Pergjate ketyre udhetimeve artistet kane vezhguar nga afer realitetin duke marre shkas nga distanza qe krijohet nepermet tyre dhe te qenurit vendas.
Osservatorio Balcani è un progetto dedicato alla lettura di questo ampio e giovane cantiere in trasformazione: un ritratto ironico e sincero del paese, visto attraverso gli occhi dei suoi stessi abitanti.
Projekti Osservatorio Balcani i dedikohet menyres se leximit te ketij kantieri te ri dhe te madh ne trasformim: nje karikature ironike dhe e sinqerte e vendit, pare me syte e vendasve.   
Le gite al mare, Shetitjet ne det
la vita sociale, jeta shoqerore
la quotidianità, e perditshmja
lo sport, sporti 
il tempo libero, koha e lire
l’architettura eclettica, arkitektura e cuditshme
il design spontaneo dezajno spontane.

...elementi di un’identità che vengono raccontati dagli albanesi medesimi, in un caleidoscopio di visioni e di sogni ambiziosi, che costituiscono una mappatura alternativa del territorio e dei luoghi.
...jane elemente te identitetit qe tregohet nga vete shqiptaret ne nje vizion kaleidoskopik te endrrave ambicioze duke krijuar nje harte me alternativa te territorit dhe te vendeve.


Oltre 600 polaroid per raccontare l’Albania. 
Una mostra di Alterazioni Video 
al Via Farini DOCVA di Milano dal 
2 febbraio al 24 marzo.Nje ekspozite me vetem 600 fotografi per e treguar 
realitetin e perditshem ne Shqiperi!!!
Po ju ra rruga per ne Milano, ndaloni per t'i hedhur nje sy!Feb 19, 2012

Immagina / Imagine

Imgjinata eshte falas sikurse edhe te enderrosh, te flesh apo te qeshesh!

       
                         Tirana 1980

Munich

infinity pool Singapore

skyscrapers Dubay 

     
                                   
                                   
Manhattan solstice


RomaFeb 18, 2012

Prape mbi Tiranen... nje pickim per ju!

Jo rastesisht jetoj ne nje shtet qe nuk eshte Shqiperia... dhe jo aq "rastesisht" pervec emrit tim duhet te tregoj e flas lidhur me "prejardhjen" time. 
Keshtu kur them "Elma" duhet te them "shqiptare", ndonjehere dikush me kerkon te specifikoj dhe une them: "nga Tirana". Ne te shumten e rasteve mezi pres kete pyetjen specifikuese dhe e theksoj kete fakt me koken ngritur lart dhe me nje buzeqeshje qe ndrit plot krenari...pastaj....
Pastaj dialogu kalon ne tematika te tjera jo me lidhur me origjinen...
Shume deklarojne prejardhjen por askush si NE (shqiptaret) nuk duhet te tregoje cdo here gjate prezantimit dicka vertet karakteristike....qe e pershkruan me se miri.

Italianet mjafton te thone: "Roma e pizza"
Francezet: "Paris e nouvelle cuisine"
Spanjollet:  "Madrid e paella"
Greket: "Athina e feta"
Gjermanet: "Berlin e bier"
Anglezet: "London e branch"
Amerikanet: "New York e hamburger"
Hebrenjte: "Jeruzalem dhe Shabbat"

............................................................................................

Shpesh tregoj per Alpet e Shqiperise, per shqiponjen ne flamur, per detin e mrekullueshem dhe qytetet e mbrojtura nga UNESCO ... por cuditerisht asgje per "TIRANEN me qoftet dhe raki".
E c'te them sipas jush? Qe Tirana, kryeqyteti im:
... ka akoma nje zemer te plasur?
... s'ka det dhe ne dimer s'ka asgje per te bere!
... te rinjte mbyllen e dergjen kafeneve (e sipas jush kjo duhet te jete nje karakteristike per t'u treguar?)
... se mos ka ndonje histori si Roma apo Jeruzalemi?
... ne fund te fundit eshte nje (gjysem) metropol tipik lindor...madje edhe pa metro!
... dikur Tirana ishte nje fshat i humbur e i shkretuar; dhe ndoshta e tille KA MBETUR!
... gjate 20 viteve te "demokracise" u injorua, shkaterrua dhe tjetersua shume here!
... Tirana ka nje EMER...per te cilin akoma nuk biem dakort se nga e ka prejardhjen!
... eshte Kryeqyteti i nje shteti qe tenton te perqendrohet i teri brenda saj!
... na duket si "qendra e botes" dhe ndoshta eshte e gjithe Shqiperise...

Inteligjenca dhe Arti fshihen nga injoranca qe gelon rrugeve si lum i terbuar dhe i rrembyer!
C'te them lidhur me qytetin ku linda, u rrita dhe u brumosa perpara se te shihja se si qe gdhendur historia e parardhesve te botes ne kryeqytetet e hershem si Roma e Athina ose si evolon dhe zhvillohet jeta ne ditet tona ne super kryeqytete si Londra e Brukseli...?

Dua t'iua paraqes si nje leter te hapur, kete thirrje per ndihme se nje here Koloreto me "pickoi" me nje artikull mbi Tiranen "pa emer"!
...une po e thelloj edhe me keq çeshtjen dhe ju pyes: CDO TE THOSHIT JU PER KRYEQYTETIN NESE DUHET TE SILLNIT NJE TE HUAJ NE TIRANE???
SI DO TA PREZANTONIT TIRANEN ME SYTE E MENDJES???

Kerkoj pergjigje nga dhe per te gjithe ata qe dine sa vjeç eshte Tirana?!
;)


***

Feb 17, 2012

1st Talk @ TEDxTirana

The first TEDxTirana event was held back in October 2011. Here's a video of this very exciting talk. Mihallaq Qirjo raises awereness on Pro Environmental Behavior - Refuse, Reduce, Reuse and Recycle

I want to congratulate the organizers for bringing such a global initiative to Tirana. I am sure we will meet some seriously interesting people and learn more about their latest innovative thinking.

For more information visit their website at TEDxTirana or Facebook page.


from TEDxTirana on Vimeo.

Feb 15, 2012

Konkurs Nderkombetar - New York Cityvision Competition


KONKURS NDERKOMBETAR
 PER ARKITEKTURE

DEADLINE: MAJ 2012

Ju informojme per mundesine e aplikimit dhe te shfaqjes se talentit tuaj ne nje konkurs te ri nderkombetar.
Te gjithe arkitektet e rinj (ose studente te talentuar te arkitektures) ftohen te marrin pjse ne konkursin nderkombetare ku shtrohen pyetje mbi pamjen qe do te kete ne te ardhmen  "The Big Apple".(NYC)Ne daten 17 shkurt 2012 
ne Rome 
do te prezantohet Konkursi 
nepermjet nje evenimeti me emrin 
"I have seen the FUTURE" .
Per me shume informacione lidhur me mundesine e aplikimit etj vizitoni faqen e evenimentitFeb 14, 2012

GKA | 2012 Schedule

GaleriaKombetare e Arteve [GKA] vjen kete vit me nje sere ekspozitash qe nuk duhen humbur.

Muaji i pavaresise se Kosoves sjell ne GKA ekspoziten:

BOGUJEVCI // Histori Pamore”
HOMAZHE PËR TË GJITHA VIKTIMAT E LUFTËS NË KOSOVË

Fatos, Jehona dhe Saranda Bogujevci janë tre nga anëtarët e familjes Bogujevci të cilët i mbijetuan masakrës në Mars të vitit 1999, në Podujevë. Që nga ajo ditë ata kanë qenë në një rrugëtim të gjatë për shërim, rimëkëmbje dhe në kërkim të drejtësisë. Sot, Fatosi, Jehona dhe Saranda janë tre artistët e kësaj eskpozite të cilët në mënyrë origjinale rikrijojnë dramën e ngjarjes që përjetuan, shërimin dhe kërkimin e drejtësisë pas tragjedisë familjare.

photo credit GKA

Ekspozita ‘’BOGUJEVCI // Histori Pamore‘’ përbëhet nga katër instalacione:

“Dhoma e ndjenjes”
“Trungu familjar”
“Dhoma e spitalit”
“Dhoma e gjykimit”

ku shfaqen filmime krejtësisht origjinale, intervista, fotografi dhe sende personale. Kjo ekspozitë, përveç karakterit të saj dokumentues, mund të shihet edhe si një përgjigje artistike kundër dhunës, ndërsa në rrafsh universal edhe si një eksplorim i shpirtit të njeriut që i kundërvihet krimit.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri me datë 2 Mars 2012.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

100-vjetorit i Pavaresise do te sjelle ne GKA vepra te artisteve shqiptare.

Mars – Prill
“Ekspozite Vetjake” Orion Shima

Prill – Maj
“Ekspozite Vetjake” Ibrahim Kodra
Kjo ekspozite do te realizohet ne bashkepunim me “Fondacionin Kodra” ne Milano dhe me koleksionistet e veprave te artistit ne Tirane.

Qershor – Korrik
“Ekspozita e Artit Bashkekohor Britanik 1980-2011”

Shtator – Tetor
“Ekspozite Vetjake” Lin Delia
Kjo ekspozite do te realizohet ne bashkepunim me Muzeun “Carlo Cessi” ne Antrodoko, Itali.

Nentor
Ekspozita e Artit te Kosoves

Dhjetor
Ekspozita/Konkursi vjetor “Onufri 2012”, edicioni i 19te.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------