Pages

Jun 27, 2011

Open Invitation | Ftese e Hapur

[UN] RESTRICTED  ACCESS | Transforming Former Military Sites | 09.2011 .
Emri:
hyrje e [pa]kufizuar
Organizuar nga:
Architecture for Humanity
Klasifikimi:
Publik / I Hapur
Cmimi per aplikim:
$50 per vendet e zhvilluara
$0 per vendet ne zhvillim
.
"Kudo neper bote [ish] bazat ushtarake kane lene gjurme si simbole triumfi, krenarie, dhimbjeje dhe pasojash te paparashikueshme nga agresioni ushtarak. Keto zona te braktisura dhe qytete fantazem po prishin lagje dhe po ndajne komunitete te tera.
Architecture for Humanity do drejtoje Open Architecture Challenge 2011 (OAC)  hyrje e [pa]kufizuar – nje konkurs ne ‘design’ per te rishikuar te ardhmen e [ish] bazave ushtarake. Kjo eshte nje ftese e hapur per te gjithe komunitetin (global) projektues dhe ate te ndertimit qe te identifikojne keto zona ne vendin e tyre duke bashkepunuar me palet lokale, si dhe per t'i rihabilituar dhe riperdorur ato per avancime sociale, ekonomike dhe mjedisore.
Konkursi
OAC zgjatet pertej kufijve tradicionale te arkitektures duke nxitur designers dhe arkitektet te bashkepunojne me grupet lokale qe te krijojne zgjidhje inovative per permiresimin e mjedisit nga ndertimet e ndryshme.
OAC fton arkitekte nga e gjithe bota per te ri-design zonat ushtarake qe jane mbyllur. Konkursi kerkon qe designers te kene lidhje te ngushta (gjate ketij procesi) me komunitetet afer ketyre bazave konflikti per t'i transformuar ato nga vende armiqesore dhe shpesh te dhimbshme, ne vende ku njerezit mund te mblidhen, te krijojne, dhe te clodhen.
Kalendari
Shtator 2011                 Hapja e Konkursit
Mars 2012                     Mbyllet Regjistrimi
Prill 2012                       Afati i Fundit i Aplikimit
Maj 2012                       Zgjedhja e Fituesve
. 
Cdo vit OAC (organizuar nga Architecture for Humanity) sjell vemendjen nderkombetare ne ceshtjet e mjedisit dhe ndertimeve qe ndikojne ne shendetin, prosperitetin dhe mireqenien e zonave te pazhvilluara. Konkursi i ketij viti perqendrohet ne transformimin e terreneve te braktisura ushtarake ne vende te banueshme.
Vendet qe nuk kane infrastruktura mbrojtese jane te pakta. Bazat ushtarake gjenden ne me shume se 100 vende ne mbare boten. Edhe ne Antarktide ka te pakten tre. Ato jane ndertuar me qellimin e vetem qe ti sherbejne mbrojtjes publike. Pyetja qe ky konkurs shtron eshte:
Si mund te rihabilitohen dhe riperdoren per qellime civile kur behen jo aktive?"

EDHE PSE ESHTE AKOMA HERET PER TE APLIKUAR, TE INTERESUARIT MUND TA NDJEKIN KETE KONKURS KETU.


Open Invitation | Ftese e Hapur

4th Advanced Architecture Contest
International Competition

.
APPLICATION DEADLINE is MONDAY, SEPTEMBER 26th 2011
AFATI I FUNDIT PER APLIKIM eshte E HENE, 26 SHTATOR 2011
.
Instituti per Arkitekture te Avancuar ne Catalonia (IAAC) dhe HP kane prezantuar edicionin e 4rt te Konkursit per nje Arkitekture te Avancuar, me temen
CITY-SENSE: Shaping our environment with real-time data
[Si ti japim form mjedisit perreth nepermjet te dhenave qe marrim ‘live’ nga sensoret].
.
Qellimi i ketij konkursi eshte te promovoje diskutime dhe kerkime qe gjenerojne njohuri, vizione, ide dhe propozime qe mund te na ndihmojne te parashikojme se si do te jene qytetet dhe banimi ne to ne shekullin e 21.
.
Konkursi fton te gjithe arkitektet, inxhinieret, planifikuesit urban, designers dhe artistet qe duan te kontribuojne per ta bere boten me te banueshme. Propozimi i tyre duhet te marre parasysh dhe t’i pergjigjet sfidave te ardhshme ne fusha te tilla si ekologjia, teknologjia e informacionit, arkitektura, planifikimi urban, si dhe te kete per qellim balancimin e efektit qe mund te kene te dhenat ‘live’ ndaj sensoreve te qytetit.
.
E perbere nga arkitekte, profesioniste te fushave te ndryshme, si dhe akademike nga shkollat me te mira te arkitektures ne bote; juria kerkon propozime te afta te cdo shkalle (ndertese, lagje, qytet, etj.)  per cdo lloj qyteti ne bote.  Te gjitha aplikimet duhet te behen online dhe te kene per baze ide si: Smart Cities, Eco neighborhoods, Self-sufficient buildings, Intelligent homes ose projekte te tjera qe analizojne perdorimin e sistemeve me sensore neper qytete per te mundesuar nje menyre me inteligjente perdorimi dhe jetese ne to.
.
Aplikimi eshte falas dhe i hapur per studente dhe profesioniste te cdo moshe. Projektet mund te behen nga individe ose grupe. Ato duhet te perfshijne tekste, video, vizatimet dhe imazhe te tjera qe mund te jene te nevojshme per tu bere me te kuptueshme.
.
Cmimet per fituesit jane:
Tre bursa per te vazhduar masterin ne Programin e Arkitektures se Avancuar te IAAC-se per vitin akademik 2012-2013, si dhe shperblime monetare dhe nje printer nga HP.
Projektet e perzgjedhura do te paraqiten ne nje ekspozite qe do te hapet ne Barcelone ne Maj 2012, dhe qe me pas do te udhetoje ne qytete kryesore ne mbare boten.
Projektet me te mira do te botohen ne nje liber nga Actar-Birkhauser, ashtu si tre edicionet e meparshme: SELF-SUFFICIENT HOUSING, SELF_FAB HOUSE dhe SELF_SUFFICIENT CITY.
.
PER ME SHUME INFORMACION MBI KETE KONKURS SHKONI KETU.

Jun 22, 2011

Flasin per TIRANEN....Demokraci, qelq, trasparence. Parlamenti i ri shqiptar ne Tirane do te mbaje firmen e Coop Himmelb(l)au

Democrazia, vetro, trasparenza.Vazhdojme te ndjekim kete proces:

Sarà di Coop Himmelb(l)au il nuovo parlamento albanese di Tirana
Un piano orizzontale percorribile, posto in quota, taglia in due parti ben distinte l’intera, complicata struttura. È vincente il progetto firmato Coop Himmelb(l)au, alias l’architetto viennese Wolf Prix, per il nuovo parlamento albanese a Tirana. Lui, naturalmente, non rinuncia affatto al suo credo spazialista inscritto fin nel nome del proprio marchio d’impresa – fondato nel 1968 – con quel tanto di impronta utopistica a mettergli le ali. Coop Himmelb(l)au, infatti, può significare Cooperativa cielo blu o Cooperativa che costruisce il cielo, dipende solo dal gioco d’inclusione o d’esclusione della elle.
L’intero complesso del parlamento albanese, che andrà a coprire un’area di circa 28mila mq fra Dëshmorët e Kombit Boulevard, le principali arterie di Tirana, consiste nella parte inferiore in un padiglione geometricamente regolare e parzialmente trasparente, destinato all’aula dell’assemblea parlamentare. Mentre la parte superiore si compone di una fitta serie di volumi irregolari improntati alla verticalità e uniformati da un rivestimento di metallo traforato per ottimizzare l’aerazione e il flusso solare, insieme alla possibilità di alloggiare apparati per la produzione di energie alternative. Tra gli elementi architettonici svetta pure una sorta di torre Tatlin-style, citazione di uno degli emblemi più espressivi dell’avanguardia primo-novecentesca.
E la cifra che distingue un edificio destinato alla politica? La combinazione simbolica di trasparenza e democrazia. Binomio applicato in senso concreto in uno dei volumi poggianti sul piano in quota in cui è consentito l’accesso al pubblico, dove enormi vetrate enfatizzano la funzione del controllo democratico sui lavori parlamentari…

Jun 21, 2011

Open Invitation | Ftese e Hapur

Call For Applications
Summer 2011 Feature-film Production Grants
.
San Francisco, CA - June 20, 2011- Ne perpjekjet e saj te vazhdueshme per te promovuar filma origjinale nga individe ne mbare boten, The Global Film Initiative (GFI) sapo ka shpallur hapjen e programit ‘Summer 2011 feature-film production grant’. Aplikimet do te pranohen deri ne 15 Korrik 2011, dhe fituesit do te shpallen ne Shtator 2011.
.
GFI jep fonde dy here ne vit per filmmakers, puna e te cileve shfaq persosmeri artistike, origjinalitet dhe nje rrefim te realizuar. Qellimi i ketij programi eshte zhvillimi i industrive lokale kinematografike, duke i ofruar publikut nje shumellojshmeri perspektivash kulturore. Ndihma monetare mbulon prodhimin e plote te nje filmi, si dhe shpenzimet per post-production (sound mixing, redaktimi, aparaturat, etj.)
.
Kete vit, GFI do te japi deri ne $10.000 per aplikantin fitues te Summer 2011. Te interesuarit mund te paraqesin me shume se nje film, por jo dokumentare ose filma te shkurter.
 .
GFI mbeshtet plotesisht traditat e rrefimit ose storytelling nga e gjithe bota. Gjithashtu, i fton te gjithe aplikantet e kualifikuar te paraqesin punen e tyre. Per me shume te dhena mbi kete process, ju lutem vizitoni www.globalfilm.org/granting.htm.
 .
APPLICATION DEADLINE | AFATI PER APLIKIM : 15 Korrik 2011
 .
GFI pranon aplikime per fonde nga keto vende: Afrika, Azia (pervec: Japonia, Singapori, Korea e Jugut dhe Tajvani), Ishujt Karaibe (pervec: Kuba), Evropa Qendrore dhe Lindore (pervec: Bashkimit Europian), Amerika Latine, Lindja e Mesme (pervec: Irani) dhe Oqeania (pervec: Australia dhe Zelanda e Re).
 .
The Global Film Initiative
GFI eshte nje organizate jo-fitimprurese e bazuar ne USA. Ajo ka si qellim te mbeshtese filmin e pavarur (independent film) ne Afrike, Azi, Evrope Qendrore dhe Lindore, Ameriken Latine dhe ne Lindjen e Mesme. E themeluar ne 2002 per te promovuar mirekuptim nderkulturor nepermjet kinematografise, GFI jep cdo vit cmime/fonde per filmmakers qe e meritojne, si dhe mbeshtet nje turne filmi te quajtur Global Lens (GL). Per me shume informacione mbi GL , programet dhe filmat e saj, ju lutem vizitoni: www.globalfilm.org.

Jun 20, 2011

Featured Artist | by Louisa

by Louisa is a fashion & accessory design line in Paris, France. It is an artistic creation of Anisa Gerollari. Her vision and talents expand into architecture, visual arts, decorative arts, and vintage. You can find past collections, current drawings and inspirations here
-
This is her latest creation:
© by Louisa

Feature Artist | Argen's Art

Argen Elezi is an Albanian artist based out of Toronto, Canada.
His blog Argen's Art showcases a few of his drawings, paintings, and amazing photography.
Here are a few of them:
::
Photography_
© Argen Elezi
Drawings_
© Argen Elezi

Paintings_
© Argen Elezi

To view the entire collections go here.


Featured Artist | PMG Tirona

PMG Tirona is a Record Label based in Tirana. They are part of PMG Recordings.
Here is some of their work:
-
http://soundcloud.com/konektor-recordings/sets/konektor-02-space-team-space/
-
http://soundcloud.com/cuci/i-v-i-beautiful-death
-
http://soundcloud.com/cuci/i-v-i-osteron-test
-
http://www.junodownload.com/products/re-connection/1659778-02/
-
http://soundcloud.com/abazivi/va-i-v-i-space-between-spaceys
-
http://soundcloud.com/abazivi

To hear more of their beats and for all their events schedule, feel free to check out and follow their Facebook page here.

Jun 17, 2011

"Bloomsday" lulëzon edhe në Tiranë


"I wrote Ulysses, what did you do?" - James Joyce

Kush njeh Xhojsin njeh Uliksin e bashkë me të, qepur në kujtesë, ka edhe personazhin Leopold Blum!

Që prej vitit 1954, 16 qershori në Dublin njihet si "Bloomsday" apo "Dita e Blumit", ku të gjithë dashamirësit e Xhojsit dhe të letërsisë në përgjithësi, mblidhen e organizojnë këtë festë letrare për të përkujtuar ditën në të cilën zhvillohen ngjarjet në romanin epik të Xhejms Xhojsit - në 16 qershor 1904. Xhojsi zgjodhi pikërisht këtë ditë për romanin e tij në nder të shëtitjes së parë me gruan e tij ardhshme Nora Barnakëll, e cila e frymëzoi atë për personazhin e Molli Blumit.

Pas gati 60 vjetësh "Bloomsday" ka kaluar kufijtë e qytetit të vogël Irandez duke u festuar botërisht, veçanërisht në vendet anglofile. Në shumë qytete, vit pas viti, ka përpjekje për ta lexuargjithë librin me zë të lartë, ndërsa në Dublin, turistët vishen me rrobat e fillimshekullit të kaluar dhe përshkojnë përgjatë gjithë ditës rrugët ku kanë ecur personazhet e Uliksit.

"Bloomsday" i këtij viti mbërriti për herë të parë edhe në Tiranë. Një ngjarje letrare e cila, siç pritej, kaloi pa u ndjerë në ambjentet e Kafe-Librari "E Për7shme". U lexuan fragmente nga libri si dhe të pranishëmve iu shpërndanë shprehje të shkëputura prej tij. Organizuar nga E.Zaimi dhe shkrimtari Agron Tufa, Tirana mblodhi për herë të parë dashamirësit e Xhojsit, të cilët, me siguri, këtu kanë komunitetin e tyre më të vogël.

“Uliksi” konsiderohet nga shumë njerëz si romani më madhështor i shekullit të njëzetë. Padyshim, ai bëri të njohur “stream-of-consciousness technique” apo monologun e përroit të ndërgjegjes në tekstet letrare. Vepra i dha udhë letërsisë moderniste dhe eksperimentale.

Xhojsit iu deshën plot 2 vjet për të shkruar romanin voluminoz, dhe gati 2 të tjerë për ta botuar atë në Paris, në 1922. Refuzimit të botimit në Dublin, shkruesi Xhojs i qe përgjigjur me një siguri edhe më të parevokueshme: “Si të doni i nderuar Zotëri! Por ta dini ama, mospranimi i këtij libri ju bën përgjegjës për vonesën e qytetërimit në vendin tuaj.”

Jo rastësisht “Uliksi” për herë të parë në shqip erdhi në 2003 nga shtëpia botuese "Zenit Edition" dhe brenda 8 vjetësh ka parë 3 botime.

Jun 14, 2011

"Other Countries, Other Citizenships" by Anila Rubiku @ the Venice Biennale

Me instalimin e punes se saj “Other countries, other citizenships” Anila Rubiku konfronton pa asnje nostalgji problemet dhe dilemat qe u dalin njerezve kur largohen nga vendi dhe perballen me kultura dhe zakone te huaja.
Kjo shfaqje eshte ne dy pjese:
1. Pjesa e pare perbehet nga dhjetra varese rrobash (kremastare) te vendosura ne mur.
Mbi to qendron nje fjali e vetme:
“Personi qe hedh poshte gjuhen e vet per te pranuar nje tjeter ndryshon identitetin dhe zhgenjehet.”
(The person who disowns his own language in order to adopt a different one changes identity and disillusions.)
Kremastaret jane nje reference e qarte e veshjes, se cfare duhet te veshim qe te jemi pjese e shoqerise ku jetojme. Gjithashtu per Anilen, keto objekte simbolizojne me konkretisht gjestin e te zhveshurit te identitetit qe i tregojme publikut.
Ata qe kane lene vendin e tyre per shkak te peripecive te shumta detyrohen te imitojne ne veshje banoret e vendit ku shkojne. Kjo pershtatje eshte shpesh nje proces transformimi shume zgjenjyes sidomos per brezin e pare te emigranteve. Integrimi ne jeten e re po i çon drejt humbjes se historise personale.
-

-
2. Pjesa e dyte e ketij instalimi perbehet nga kapelet qe vene burrat kur dalin.
Ketu Anila pyet se cfare fshihet ne ekspozimin publik te flokeve.
Kapelet dhe sidomos ato te burrave jane nje shembull i persosur qe rrefejne mendimet dhe imagjinatat e personit qe i ve. Pra gjendja e anetaresimit (perkatjes) dhe ceshtja e shtetesise kalon nga niveli etik dhe politik tek ai ekzistencial dhe simbolik.
-
Per te lexuar me shume per kete ekspozite si dhe nje interviste te shkurter me artisten, shkoni ketu.

Geopathies_Shqiperia ne Ekspoziten e 54t Internacionale te Artit ne Bienalen e Venecies

Pese artiste shqiptare do perfaqesojne Shqiperine ne edicionin e 54t te Ekspozites Internacionale te Artit ne Bienalen e Venecies nga data 4 Qershor-27 Nentor 2011.
Ne mars, kuratori i pavijonit shqiptar, profesori italian i artit Riccardo Caldura prezantoi ekipin shqiptar te perbere nga: Anila Rubiku, Orion Shima, Gentian Shkurti, Eltjon Valle dhe Driant Zeneli.
Ekspozita eshte titulluar Geopathies sepse tregon lidhjet e artit me kontekstin gjeografik, shoqeror dhe ate historik.
Caldura ka shprehur se keta artiste jane zgjedhur ne baze te pervojes se tyre profesionale ne vend dhe jashte, si dhe nga shumellojshmeria e menyres se punes, qofte ajo stilistike apo formale.
-
" Hats protect ideas," by Anila Rubiku

Bikes, Architecture & "Cycle Space" | Bicikletat, Arkitektura & "Cycle Space"

Steven Flaming is an architect and an urban planning philosopher that loves bicycles. He is currently doing research for his book "Cycle Space," that looks at the connection between architecture and bicycles, in cities around the world. Each city has its own bike culture that makes it unique and distinguishes it from the others. Though everywhere, cyclists access the city differently, which makes them view it and use it in a better way, efficiently.  He writes extensively in his blog, about all these topics and how they come together through design.
A few weeks ago, he was in Portland, OR to check out more about the bike culture there, as part of his book research. Here’s part of an interview he did with J.Maus.
-
Steven Flaming eshte nje arkitekt dhe filozof i planifikimit urban qe jepet shume pas bicikletave. Aktualisht, ai eshte duke bere kerkime per librin e tij "Cycle Space" ku perqendrohet ne lidhjen midis arkitektures dhe bicikletave, ne te gjithe boten. Cdo qytet ka kulturen e tij te bicikletave qe e dallon nga te tjeret. Por gjithandej, "ciklistet" e perdorin qytetin dhe levizin ne te ndryshe nga "automobilistet." Kjo menyre konceptimi dhe shfrytezimi eshte me e mire dhe me efikase.
Per te gjitha keto ceshtje, si edhe influencat ndaj njera-tjetres nepermjet design, ai shkruan gjeresisht ne blogun e tij.
Para disa javesh, ai ishte ne Portland (Oregon) per te vrojtuar kulturen e bicikletave, qe do te perdore si material per librin e tij. Ja nje pjese e intervistes se tij me J.Maus.
<

Steven Fleming
(Photos © J. Maus)
< 
Why do bikes have such appeal to architects?
"I think David [Haines] the photographer here said, "Cars are the new cigarettes."
100 years ago architects were fascinated by cars and how cars would transform cities and they were designing buildings that celebrated cars and looked like cars. Now, architects are quite naturally looking at bicycles. A lot of architects are very interested in bicycles; they're always thinking about how the world could be and should be, so it just so happens that a lot more architects cycle than a lot of other professions."
-
Pse bicikletat i terheqin kaq shume arkitektet?
“Une mendoj se fotografi David [Haines] ketu ka thene: "Makinat jane cigaret e reja."
100 vjet me pare, arkitektet ishin te mahnitur nga makinat dhe se si ato do transformonin qytetet. Madje konceptet qe propozonin per ndertesat i perkushtoheshin jo vetem makinave, por edhe ngjanin me to. Ndersa tani arkitektet po ndjekin bicikletat. Shumica e tyre interesohen per bicikletat ne menyre te vazhdueshme, pasi mendojne se si mund te jete dhe duhet te jete bota me to; ndaj edhe arkitektet me shume se profesionistet e tjere, perdorin bicikleta."
<
How does that interest manifest itself in architecture?
"Bicycles are utterly frugal, energy efficient; almost irreducible in the way they go together, they're perfectly designed. There's not all that much room to move without making them worse. So they are a really strong emblem for architects. They're the sorts of things architects want to achieve with their buildings; frugality, perfection, elegance, personality, aspiration, fun."
-
Si manifestohet ky interest ne arkitekture?
"Bicikletat jane relativisht te lira, ekonomike (ne energji); gati te pakrahasueshme per sa i perket funksionimit te tyre, me nje fjale jane "perfectly designed." (Me mire prishet.) Pra jane nje shembull vertet i fuqishem per arkitektet. Ato kane te gjitha cilesite qe arkitektet duan te arrijne ne ndertesat e tyre: kursim (buxhet), persosmeri, elegance, personalitet, aspirate dhe kenaqesi."
<
Your book’s working title, and your term for this new field is ‘Cycle Space.’ What exactly is that?
“There are different ways to see cities. If you’re a cyclist, you might not know the names of some of the roads; you might not know certain landmarks. If you’re a driver though, you don’t know the landmarks by which the cyclist navigates and maps out the city in their head… And now we’ve got this fantastic explosion in bike share in a pretty short period of time and a huge bike culture has grown up around that.
We talk about hegemonies in architecture. The car domination is the typical hegemony. But thankfully, we live in this post-modernist age when smaller voices all have a part as well. And even if cyclists only ever make up 10% of the transport share, our voices deserve to be heard and we’ve got a way of seeing the world that is valid.”
-
Titulli i librit qe po shkruani, si dhe emri qe i keni vene kesaj fushe te re eshte "Cycle Space." Cfare eshte kjo me saktesisht?
“Ka menyra te ndryshme per te pare qytetet. Ne qofte se jeni me biciklete ju mund te mos dini emrat e disa prej rrugeve ose monumenteve te caktuara. Por nese jeni me makine, jo vetem qe nuk i vini re keto por as qe nuk i dini kryqezimet dhe menyren e orientimit te bicikletave... Ne kete kohe po ndodh nje shperthim fantastik ne shkembimin e ideve mbi bicikletat ne nje periudhe mjaft te shkurter kohe, si dhe nje kulture te madhe rreth saj.
Ne flasim per dominime ne arkitekture. Dominimi i makinave eshte tipik. Fatmiresisht jetojme ne nje kohe post-moderne, ku edhe zerat me te vegjel kane vendin e tyre. Ndonese "cicklistet" perbejne vetem 10% te transportit, zerat e tyre meritojne te degjohen sepse menyra se si e shohin boten perreth eshte e vlefshme."
<
If cycle space is a different way of seeing, then what does it look like in physical form? In the way buildings are designed?
“We’ll have lots of ramps [laughs]. But seriously, there’s a building in Denmark at the moment that is 10 stories high and the access balcony spirals so you can cycle all the way home. That’s one sort of over-the-top measure, to say, what can we really do with bikes?
There are also things about the aesthetics of bicycles that can inform architecture, and I think it differs from place to place. In Holland, people are very practical and matter of fact; they like to cycle because they can do it for a dollar a year. Here in Portland, it’s really a different culture; I think there’s a real tongue-in-cheek attitude in this city, where people like to be different from the rest of America for its own sake. It can be annoying to a country so hooked on gas.”
-
Nese "Cycle Space" eshte nje menyre tjeter per te pare, atehere si mund te materializohet  ne forme me konkrete? Sikurse realizohet ndertimi i pallateve?
“Do kemi shume te perpjeta [qesh].  Ne Danimarke po ndertohet nje pallat prej10 katesh ne menyre te tille qe korridoret spirale bejne te mundur te hysh ne shtepi me biciklete. Sigurisht, qe ky eshte nje rast ekstrem per te treguar se c'mund te besh me biciklete.
Ka dhe shume te tjera rreth estetikes se bicikletave qe mund te behen burim informacioni per arkitekturen. Une mendoj se kjo ndryshon nga njeri vend ne tjetrin. Ne Hollande njerezit jane shume praktike dhe realiste. Ata duan te perdorin bicikleta sepse shpenzojne vetem nje dollar ne vit. Kurse ne Portland ekziston nje kulture tjeter. Une mendoj se perdorimi i bicikletave  ne kete qytet behet vetem per te qene ndryshe nga pjesa tjeter e Amerikes.
Kjo sjellje mund te provokoje nje vend qe varet kaq shume nga nafta."
<
To read the original article go here.
Per te lexuar artikullin original shkoni ketu.
-
-
If you want to know more about bicycle culture and activities in Portland, OR. go here.
Nqs doni te dini me shume per kulturen dhe aktivitetet me bicikleta ne Portland, Oregon shkoni ketu.

Jun 10, 2011

Underwater Archaeology in Albania | Arkeologjia Nen Ujore ne Shqiperi


Albanian terrain (land +seascape) has so much to offer, not only with its beautiful scenery, but with its historical and cultural heritage and tourism. Since our borders opened up, more initiatives have been taken to explore these hidden gems. Not surprisingly, the hunt to uncover their secrets continues.
Back in march, The Archaeology Magazine featured a great article about the underwater archaeology expeditions in Albania. It marks the first time that an Albanian project is in the cover of this prestige Magazine, published by The Archaeological Institute of America. The article talks about the discovery of shipwrecks from the roman period off the waters of Saranda, in the Adriatic Sea.
Terreni shqiptar (ai tokesor dhe detar) ka shume per te ofruar, jo vetem me peisazhet terheqes, por edhe me trashegimine historike, kulturore, si dhe turizmin. Qe kur u hapen kufijte, me shume nisma jane marre per t'i kerkuar keto perla. Nuk eshte cudi, qe gjuetia per te zbuluar sekretet e tyre vazhdon.
Ne mars, Revista Archaelogy botoi nje artikull interesant ne lidhje me ekspeditat arkeologjike nen ujore ne Shqiperi. Kjo shenon heren e pare qe nje projekt shqiptar vihet ne kopertinen e kesaj reviste prestigjoze, e botuar nga Instituti i Arkeologjise ne Amerike. Artikulli flet per zbulimin e nje anije te periudhes romake, e gjetur prane ujerave te Sarandes, ne detin Adriatik.
 -
"Once closed to exploration, the waters off the Albanian coast begin to give up their secrets" The Adriatic's Uncharted Past by Mara Hvistendahl Vol. 64 # 2, March/April 2011
-
The searches are organized and operated by Auron Expeditions, along with RPM Nautical Foundation and INA. For those of you, who are interested in this matter and want to know more, or get involved, please visit them online.
Kerkimet organizohen dhe kryen nga ekipi shqiptar Auron Expeditions, se bashku me RPM Nautical Foundation dhe INA. Te gjithe ata qe kane deshire te dine me shume, mund te klikojne mbi emrat perkates.
-
Here are a couple of videos that show what the team is working on and their latest discoveries.
Videot e meposhtme tregojne se me cfare po merret ky grup aktualisht, si dhe zbulimet e tyre te reja.
-
-
-
Lastly, i would like to thank Auron Tare for the insightful material he has brought our way and for continuously keeping us informed. He is one of the founders of Butrint National Park, a World Heritage Site of UNESCO and the First Director of the World Heritage Site of Butrint.
Currently, he is the Executive Director of The Albanian Center of Marine Research which is an ongoing underwater archaeology research in Albania. This project is funded and supported by RPM Nautical Foundation and Institute of Nautical Archaeology (INA).

Se fundi, desha te falenderoj z.Auron Tare per te gjitha materialet e mesiperme, dhe qe na mban vazhdimisht te informuar. Ai eshte nje nga themeluesit, si dhe Drejtori i Pare i Parkut Kombetar te Butrintit, deklaruar Pasuri e Trashëgimisë Botërore nga UNESCO. Aktualisht, z.Tare eshte Drejtor Ekzekutiv i Qendres Shqiptare te Kerkimeve Detare, e cila po vazhdon kerkimet arkeologjike nen ujore ne Shqiperi. Ky projekt financohet dhe mbeshtetet nga RPM Nautical Foundation dhe Institute of Nautical Archaeology (INA).