Pages

May 21, 2011

The Creative Process | Proçesi Krijues

Artists are greatly misunderstood, left out, and even ridiculed by masses. It is not a job or a career, but a lifestyle choice. It is the most expressive experience that leaves many of us vulnerable, exhausted, inspired, curious, and wanting more. It is a unique feeling that addiction doesn't even begin to describe it. And, yes i have tried to explain it in so many words and gestures, but still most people are unconvinced. Since this is not enough, i thought it'd be a great idea to open up a new thread in this blog where self-acclaimed artists and designers [of all fields] can give it a shot and share what it is they do, meaning how do they see it through their eyes. I am not looking for a flat statement, nor for a definition of art per se. I would like to know what makes whatever you do YOUR OWN and how do you present it [work+self] in public? What little idiosyncrasies, out of box imagination, or even control do you put in it?

This is meant to be diverse, messy, loud, imaginative, and probably even out of control, just like the creative process. I've heard someone say that it starts with the attitude of how you organize the world you live in. And I believe it. Maybe, it is easier for the others to accept and appreciate our creativity, only if they get a glimpse of our lives. The idea here is to not have right or wrong answers, but simply conversations that provoke (and even threaten) the status quo; or just to figure out what to expect, get, and want from it :).

Gjithmone, artistet jane keqkuptuar, lene mbrapa, madje dhe tallur nga masat. Arti nuk eshte nje pune ose karriere, por nje menyre jetese. Eshte pervoja me ekspresive, qe le shume prej nesh te pambrojtur, te lodhur, te frymezuar, kurioze, dhe te etur per me shume. Kjo eshte nje ndjenje e vecante qe as fjala mani s’e pershkruan dot. Une jam munduar ta shpjegoj me fjale dhe gjeste te ndryshme, por njerezit akoma jane te pabindur. Meqe kjo nuk eshte e mjaftueshme, mendoj se do jete mire te hapim nje teme te re ne kete blog, ku artistet [nga cdo fushe] mund te tregojne me konkretisht se me cfare merren dhe si e kuptojne kete proces krijues pune. Nuk po them per nje pershkrim te thjeshte monoton, ose percaktim konkret se cfare eshte arti. Dua te di se cfare i jep origjinalitet, krijimtarise tuaj artistike, dhe si e paraqisni ate [punen+veten tuaj] ne publik. Cfare gjerash ideosinkretike, imagjinate, apo kontroll, vendosni ne te?

Kjo teme (si dhe dialogu qe ajo do te permbaje) do jete e larmishme, e crregullt, e zhurmte, krijuese, dhe e shfrenuar; njesoj si procesi artistik. Kam degjuar diku, qe metoda e punes, ose procesi qe ndjekim, eshte i njejte me menyren se si organizojme jeten e perditshme.  Une mendoj se kjo eshte e vertete. Ndoshta, eshte me e lehte per te tjeret ta pranojne artin, si dhe te vleresojne krijimtarine tone, ne qofte se u tregojme dicka nga jeta qe bejme. Ideja ketu eshte qe te mos kete pergjigje te sakta ose te gabuara,  por thjeshte biseda qe mund te provokojne (dhe deri diku te kercenojne) standardet aktuale te jeteses, si dhe cfare mund te presim, kerkojme, e te duam nga ajo.

Me personally, i see what i do as an Active Inspiration not only to organize the world i live in :), but as a Freedom to Imagine the worlds i could be a part of..Daring to stretch and maximize that imagination until the content of my life and the frame it's put in, start redefining and challenging their boudaries.

Une per vete e shoh punen time si nje frymezim aktiv, jo vetem si nje menyre per te organizuar jeten e perditshme, por si nje liri per te imagjinuar realitete te tjera qe mund te behen pjese e saj..Duke nxitur zgjatjen ne maksimum te kesaj imagjinate, deri sa permbajtja e jetes sime dhe korniza (ose konteksti) ne te cilen ajo eshte vene, fillojne te ripercaktojne dhe sfidojne kufijte e njera-tjetres.

This is how dancer and performer Martha Graham looks at her work:[As quoted in The Life and Work of Martha Graham (1991) by Agnes de Mille, p. 264.]

“There is a vitality, a life force, an energy, a quickening that is translated through you into action, and because there is only one of you in all of time, this expression is unique. And if you block it, it will never exist through any other medium and it will be lost. The world will not have it.
It is not your business to determine how good it is, nor how valuable, nor how it compares with other expressions. It is your business to keep it yours clearly and directly, to keep the channel open. You do not even have to believe in yourself or your work. You have to keep yourself open and aware to the urges that motivate you. Keep the channel open. … No artist is pleased. [There is] no satisfaction whatever at any time. There is only a queer divine dissatisfaction, a blessed unrest that keeps us marching and makes us more alive than the others.”

Martha Graham, nje nga kercimtaret me me influence ne bote, e interpreton keshtu punen (+jeten) e saj :

“Ka nje vitalitet, nje force, nje energji, nje shpejtesi qe vetem artisti mund ta perktheje ne nje veper, dhe meqe ai eshte vetem nje, kjo shprehje eshte unike. Nese e bllokon, ajo nuk mund te ekzistoje kurre ne menyre tjeter dhe humbet. Bota s’ do ta shikoj dot.
Nuk eshte ne doren e artistit ta vendosi se sa e mire eshte, apo sa e vlefshme, as se si mund te krahasohet me te tjerat. Vetem duhet ta bej te tijen ne nje menyre te qarte dhe te drejtperdrejte, ta mbaj kete shteg hapur.  Nuk eshte nevoja ta besoj veten ose punen qe ben. Ai duhet te jete i hapur dhe i vetedijshem ndaj deshires se madhe qe e nxit..Kjo rruge duhet mbajtur hapur.. Artistet nuk kenaqen kollaj. Nuk kane shume satisfaksion. Ekziston vetem nje pakenaqesi e vecante hyjnore, nje ankth i bekuar qe i shtyn te vazhdojne perpara dhe i ben me te gjalle se te tjeret.”
<Martha Graham, photographed by Edward Steichen for Vanity Fair, 1931.>
<Martha Graham, e fotografuar nga Edward Steichen per Vanity Fair, 1931.>

No comments: