Pages

Dec 31, 2012

TOP 5 | PERfACTs in 2012

I falenderoj shumë të gjithë ata, në të dy anët e Atlantikut, që kanë ndihmuar ta bëjmë 2012-ën një vit të jashtzakonshëm për PERfACT.

A big thank you to all of you on both sides of the Atlantic, who have helped make 
2012 an amazing year for PERfACT.


Happy Holidays and looking forward to a bigger 2013. 

Ndërkohë, le ti hedhim një sy artikujve më të lexuar këto 12 muajt e fundit, duke përfshirë dhe 1 vjetorin e blogut!!

In the meantime, let's take a look back at the most popular articles of the last 12 months including the exciting 1st Anniversary!! 


Top 5 i blogut për 2012 | Top 5 of PERfACTs blog in 2012 
(*është zgjedhja ime bonus | (*) is my bonus choice

TOP 5* | Emerging Albanian Artists

1. Featured Artist | Eni Turkeshi
4. Albanian Pavilion | 13th Architecture Venice Biennale
5. Flaka Haliti | Featured Artist
*. Mbro & Promovo | Finalistet

****************************************************************************************
TOP 5* | Events 

1. One Day on Earth ALBANIA | The Screening Event12.12.12 Filming Event
2. Open Invitation | Mbro & Promovo - Protect & PromoteKonkurs Fotografik
    Traveling ExhibitionTiranaShkodërBeratGjirokastër
5. Goodnight Sofia | A Film by Leonardo Moro 
*. Art Kontakt Festival 2012 | Ali Pasha CastleMain ProgramPropagando

****************************************************************************************
TOP 5| Gentle Manifests

1. Architecture in the Balkans 
2. Albanian Graffiti | Street Art or Violation of Property?
*. Tirana 92 Vjec | Opinion 

****************************************************************************************
TOP* | 5 Public Space Projects 

1. PERfACTs: Public Payphone as Pop-up Library  
2. Photography as Street Art
3. Public Trash Bins as Public Game Stations
4. Ngjyrosja e Realitetit | Painting Reality Boa Mistura | Dritë Në Rrugica 
5. Parkour | Architecture as Playground
*Sunday Streets | Pse jo edhe ne Tirane?

****************************************************************************************
TOP 5* | 100 Years Independence of Albania
5. Open Invitation | Albanie 1913 
*Revista Art & Trashëgimi | Vlora - Nimfa e Mesdheut

****************************************************************************************
TOP 5* | Guest Writers

1. Guest Writer | Niera Rumano
2. Guest Writer | Zhaklin Lekatari
*. Maratona Vuno-Himarë | Elma Rizaj

****************************************************************************************
**See you in 2013!!

Dec 30, 2012

Street Art Images of 2012 | BSA


Imazhet e Vitit 2012: Nga 10.000 imazhe të Street Art që ka shkrepur këtë vit, fotografi Jaime Rojo mbledh 110 që përfaqësojnë ato më bindëset, interesantet, hutueset dhe ngacmueset e 2012. Së bashku përmbledhja jep një ide të shtrirjes së mediumeve, teknikave, stileve, dhe ndjenjave që dalin në rrugë sot ndërsa skena (e street art) vazhdon të evoluoet në të gjithë botën. Çdo shtatë ditë Brooklyn Street Art paraqet Imazhet e Javës, një intervistë javore me rrugët. Kto janë më të mirat e 2012.

Images of the Year 2012: Of the 10,000 images he snapped of Street Art this year, photographer Jaime Rojo has compiled 110 that represent some of the most compelling, interesting, perplexing, thrilling of 2012. Together the collection gives an idea of the range of mediums, techniques, styles, and sentiments appearing on the street today as the scene continues to evolve worldwide. Every seven days Brooklyn Street Art presents Images Of The Week, a weekly interview with the street. These are the best of 2012.
Artists include 2501, 4Burners, 907, Above, Aiko, AM7, Anarkia, Anthony Lister, Anthony Sneed, Bare, Barry McGee, Bast, Billi Kid, Cake, Cash For Your Warhol, Con, Curtis, D*Face, Dabs & Myla, Daek One, DAL East, Dan Witz, Dark Clouds, Dasic, David Ellis, David Pappaceno, Dceve, Deth Kult, ECB, Eine, El Sol 25, Elle, Entes y Pesimo, Enzo & Nio, Esma, Ever, Faile, Faith47, Fila, FKDL, Gable, Gaia, Gilf!, Graffiti Iconz, Hef, HellbentHert, Hot Tea, How & Nosm, Icy & Sot, Interesni Kazki, Jason Woodside, Javs, Jaye Moon, Jaz, Jean Seestadt, Jetsonorama, Jim Avignon, Joe Iurato, JR, Judith Supine, Ka, Kem5, Know Hope, Kuma, Labrona, Liqen, LNY, Love Me, Lush, Matt Siren, Mike Giant, Miyok, MOMO, Mr. Sauce, Mr. Toll, ND'A, Nick Walker, Nosego, Nychos, Occupy Wall Street, Okuda, OLEK, OverUnder, Phlegm, Pixel Pancho, Rambo, Read Books!, Reka, Retna, Reyes, Rime, Risk, ROA, Robots Will Kill, Rone, Sacer, Saner, See One, Sego, sevens errline, Sheyro, Skewville, Sonni, Stick, Stikman, Stormie Mills, Square, Swoon, Tati, The Yok, Toper, TVEE, UFO, VHILS, Willow, Wing, XAM, Yes One, and Zed1.
***************************************************************** 

Dec 28, 2012

Open Invitation | ONUFRI EDICIONI XIX

ONUFRI
EDICIONI XIX
28.12.2012 - 03.02.2013


sot 
më datë 28 Dhjetor 2012, ora 18:00
hapet 
Edicioni i 19 i Ekspozitës Ndërkombëtare të Arteve Pamore, ONUFRI
me titullin: 
‘Ndoshta të ëndërrosh’

Kuratori i kësaj ekspozite është italiani Daniele Capra
Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më datë 03.02.2013.

************************************************************************************************

The National Gallery of Arts is pleased to host the 
19th Edition of the International Visual Arts ExhibitionONUFRI’, 
opening today 
28 December 2012, at 18.00 hrs
entitled
‘Perchance to Dream’.

Curated by the italian Daniele Capra
The exhibition will stay open until February 3, 2013.

************************************************************************************************


Dec 27, 2012

Featured Event | Art Kontakt Flash Mob

**Open Invitation by ArtKontakt

Ditën e shtunë, më datë 29 Dhjetor, ora 14.30 
pranë pemës së madhe në Sheshin Skënderbej
Art Kontakt organizon për herë të parë në Shqiperi FLASH MOB
fenonemin shoqeror më zbavitës të këtij fundviti që po afron, 
ku pjesëmarrës mund të jetë çdokush. 

Në emër të të jetuarit në qytetit tonë në një mënyrë më zbavitëse, sociale dhe estetike, ju bëjmë thirrje të vini bashkë me miqtë tuaj të "ngrijmë" dhe të "shkrijmë“ për 5 minuta për të befasuar, tërhequr vëmëndjen e kalimtarëve të shumtë duke krijuar një atmosferë tejet të veçantë dhe zbavitëse ato momente.

Gjithashtu n
ë pemën e madhe të Vitit të Ri të vendosour tek Sheshi Skënderbej do të varim kartolina dedikuar hekurudhave shqiptare për ti uruar shërim të shpejtë binarëve dhe trenave të hekurudhave shqiptare në mënyrë që të lehtësohet komunikimi i shqiptarëve me Europën, por mbi të gjithë mes nesh. 

Ju lutem të merrni me vete iphone, ipad, telekamera, aparate fotografike e çtë mundeni për të regjistruar këtë performancë masive e cila në ato 5 minuta do të shndërrohet në një konfigurim skulpturash jetësore.

Le ta ndalojme kohë
n tonë për 5 minuta ditën e Shtunë datë 29 Dhjetor ora 14.30 tek Sheshi Skënderbej!!  

**Takimi për një briefing tek Bashkia në orën 14.00


RSVP në Facebook:  FLASH MOB

**************************************************************************************

On Saturday, December 29, at 14.30 
near the big tree on Skanderbeg Square,
Art Kontakt organizes for the first time in Albania FLASH MOB
the most entertaining social phenomenon of this year-end, 
where anyone can participate. 


In the name of living in our city in a more fun, social and aesthetic way, we want you to come out together with your friends to "freeze" and "melt" for 5 minutes to surprise and catch the attention of bystanders by creating a very special and fun atmosphere in those moments.

Also, we'll hang postcards dedicated to Albanian Railways on the big Skanderbeg Square Christmas tree, wishing a speedy recovery to the binaries and trains in order to facilitate the communication of Albanians with Europe, but most importantly among us. 

Please take your iphone, ipad, cameras, and whatever you can to record this massive performance, which in those 5 minutes will become a living sculptures configuration.

Let's stop our time for 5 minutes on Saturday, December 29, 14:30h at Skanderbeg Square!! 

** Meeting at the Municipality for a briefing at 14.00h.

RSVP on Facebook: 

**************************************************************************************

Here's the video of the event:Dec 23, 2012

Animated GIFs | Graphic Images Brought To Life

**Creative Sunday Series
GIFs janë një nga formatet më të vjetra imazhesh të përdorura në internet. Gjatë gjithë historisë së tyre, ato kanë shërbyer një larmi të madhe qëllimesh, nga funksionalja tek argëtuesja. Ky episod i Off Book tregon historinë e tyre, eksploron vatrën e krijimtarisë GIF në Tumblr  dhe paraqet dy ekipe artistësh që po zhvillojnë formularin GIF për përvoja të reja e mjaft të fuqishme vizuale.
GIFs are one of the oldest image formats used on the web. Throughout their history, they have served a huge variety of purposes, from functional to entertainment. In this episode of Off Book, we chart their history, explore the hotbed of GIF creativity on Tumblr, and talk to two teams of GIF artists who are evolving the form into powerful new visual experiences. (via PBS)
Watch Animated GIFs on PBS. See more from Off Book.


************************************************************

Architizer's Top 10 Architecture GIFs of 2012

Animated Tower
Tunnel Vision
Asobi
Jewelry in Motion 
"Franked" by Emily Fischer

Per listen e plote vizitoni faqen e Architizer.
For the complete list visit Architizer.

************************************************************Dec 21, 2012

Featured Event | REMIX by MAT

Qëllimi artistik i M.A.T (Media Art Tirana), nëpërmjet platformës REMIXështë që të ndërhyjë aty ku mendimi estetik bazohet në vëllimin e së "shtrenjtës" me një valutë konceptuale. 
Me anë të një ndërhyrje transformuese, M.A.T kërkon të ballafaqojë një ser konceptesh, si nga ana estetike por edhe nga ana funksionale. 
Remix-imi i "House of Arts" përveç nderhyrjes fizike parashikon dhe një program me prezantime të disa prej iniciativave progresive më domethënëse të momentit, dokumentarë, projeksione - mapping artistë Audio/Dj's. 

The artistic goal of M.A.T (Media Art Tirana), through a REMIX platform, is to intervene where the aesthetic opinion is based on the volume of the "expensive" with a conceptual currency.
Through a transformative intervention, M.A.T seeks to confront a range of concepts, both from an aesthetic and functional point of view. 
The remix of "House of Arts" in addition to physical intervention, provides a program with presentations of some of the most significant progressive initiatives of the moment, documentaries, projection-mapping by audio/DJ artists.

via REMIX by MAT

REMIX by MAT i prezantohet publikut me block party-n më të madh të fund botës vitit ت, duke shfaqur disa nga talentet më influencialë të skenës artistike në Tiranë; individë me një pasion të thellë për cilësi muzikore dhe arti dixhital si: instalime interaktive, projeksione mapping, animacione, performanca audiovizuale, artistë të gjithë zhanreve dhe dimensionesh. 

REMIX by MAT introduces itself to the world with the biggest block party this end of the world year ت, showcasing some of the most influential talents of Tirana's art scenepeople with a profound passion for quality electronic music and digital art, such as: interactive installations, projection mapping, motion graphics, audiovisual performances, artists of all genres and dimensions. 


Here's behind the scenes REMIX team getting ready:Tags: Everything is a REMIX, We Are Legion, Urbanized, MIZA, Tirana Art Lab, Open Labs, Ecovolis, Endrra n'Beze, and a plethora of excellent music of course.


All of you in Tirana this Holiday Season, this is a must-see show!!

Dec 19, 2012

Featured Film | Besa: The Promise

bazuar në librin / based on the book 
Më shumë se shtatë vjet në zhvillim, BESA: Premtimi është historia e patreguar e burrave dhe grave të Shqipërisë - pothuajse të gjithë myslimanë - të cilët u përballën me nazistët, të armatosur vetëm me kodin tradicional të nderit, besën e tyre, duke shpëtuar jetën e gati dy mijë hebrenjve. 
Ky rrëfim heroizmi pothuajse u humb përgjithmonë në dekadat komuniste që pasuan Luftën e Dytë Botërore. 
Është një histori që erdhi në dritë përmes prizmit kontemporan të dy burrave të bashkuar në një kërkim sa të hijshëm aq edhe të papritur. 
Njëri është Norman H. Gershman, një fotograf hebre-amerikan i njohur, i cili është i vendosur të regjistrojë trimërinë dhe dhembshurinë e shqiptarëve. Tjetri është Rexhep Hoxha, një tregtar nga Tirana, i cili i kërkon ndihmë Normanit për të gjetur një familje hebreje të strehuar nga prindërit e tij muslimanë gjatë luftës. Kjo familje, i tregon ai Normanit, i besoi babait të tij tre libra hebraikë, libra që - sipas kodit të lashtë shqiptar të besës - tani duhet tju kthehen. 
Udhëtimi që shpaloset është i jashtëzakonshëm. Me historinë plotësisht të hulumtuar dhe stilin tepër emocional të rrëfimit të tij, Besa: Premtimi sfidon disa nga supozimet më fondamentale rreth armiqësisë së menduar midis Islamit dhe Judaizmit dhe në mënyrë mjaft elokuente na kujton fuqinë e njerëzve të mirë për të transformuar mënyrën se si e shohim botën tonë. 
Filmuar në Shqipëri, Bullgari, Izrael, Angli dhe Amerikë, dokumentari paraqet intervista të detajuara me të mbijetuarit dhe shpëtimtarët e tyre, pamje arkivore të pashfaqura më parë, një seri e mprehtë animacionesh, dhe një muzikë origjinale, mjaft të fuqishme dhe prekëse, nga një prej kompozitorëve më të shquar amerikan, Z. Philip Glass
BESA: Premtimi është bërë i mundur nga sponsorizimi bujar i National Endowment for the Humanities. Mbështetësit financiarë përfshijnë Eye Contact Foundation, JWM Productions, Alwaleed Bin Talal Foundation dhe Righteous Persons Foundation.

More than seven years in the making, BESA: The Promise is the untold story of the men and women of Albania – almost all of them Muslims – who faced down the Nazis armed only with their traditional honor code of besa and saved the lives of nearly two thousand Jews.
This tale of heroism was nearly lost forever in the communist decades that followed World War II.
It’s a story that’s brought to light through the contemporary prism of two men joined together in a remarkable and unexpected quest.
One is Norman H. Gershman, a renowned Jewish-American photographer who is determined to record the bravery and compassion of the Albanians. The other is Rexhep Hoxha, a shopkeeper from Tirana, Albania, who asks Norman to help him locate a Jewish family his Muslim parents sheltered during the war. This family, he tells Norman, entrusted his father with three Hebrew books, books that – under the ancient  Albanian code of besa – must now be returned.
The journey that unfolds is extraordinary. With its thoroughly researched history and its profoundly emotional storytelling style, BESA: The Promise challenges some of the most fundamental assumptions about the presumed enmity between Islam and  judaism and eloquently reminds us of the power of good people to transform the way we view our world.
Shot in Albania, Bulgaria, Israel, the United Kingdom and the United States, the documentary features in-depth interviews with survivors and rescuers, never-before- seen archival footage, an exquisite series of animations, and a powerful and moving original score by one of America’s foremost living composers, Mr. Philip Glass.
BESA: The Promise was underwritten by a generous grant from the National Endowment for the Humanities. Financial supporters include the Eye Contact FoundationJWM Productions, the Alwaleed Bin Talal Foundation and the Righteous Persons Foundation.

A documentary film by JWM Productions, LLC
Directed by Rachel Goslins
Produced by Jason Williams, William Morgan, Rachel Goslins and Christine S. Romero
Music by Philip Glass


Check here for upcoming screenings in your town.


*****************************************************************************


Dec 17, 2012

Featured Artist | Elina Duni

Elina Duni | Love, Lust And Albanian Folk Songs

Elina Duni është një këngëtare shqiptare e trajnuar në xhaz dhe kompozim.
Lindur në Tiranë (1981) në një familje artistike.
E shkolluar në Hochschule der Künste Bern në Zvicër.
Formon Elina Duni Quartet me Colin Vallon në piano, Patrice Moret në bas të dyfishtë dhe Norbert Pfammatter në bateri.
Karriera e saj rritet jashtë vendit.
Ajo kthehet në rrënjët e saj, këngët tradicionale popullore të gjyshit dhe atdheut të saj.
Pas dy albumesh:
"Baresha" (2008)
"Lume Lume" (2010)

Ajo debuton atë të fundit "Matanë Malit"shtator 2012.
Një homazh muzikor për Shqipërinë. Një kombinim i këngëve folklorike të Ballkanit dhe xhaz.

Elina Duni is an Albanian singer trained in jazz and composition.
Born in Tirana (1981) in an artistic family.
Educated at the Hochschule der Künste Bern in Switzerland.
Forms the Elina Duni Quartet with Colin Vallon on piano, Patrice Moret on double bass and Norbert Pfammatter on drums.
Her career takes off internationally.
She returns to her roots, the traditional folk songs of her grandfather and homeland.
After two albums:
"Baresha" (2008)
"Lume Lume" (2010)

She debuts her latest "Matanë Malit" on September 2012.
A musical homage to Albania. A combination of Balkan folk songs and jazz.

Përhapja e arsimit formal të xhazit ka krijuar një klasë të re muzikanti global: një që përdor improvizim, dhe pajisje të tjera që lidhen me xhaz, për të transformuar muzikën tradicionale dhe atë popullore. Këngëtarja shqiptare Elina Duni është pjesë e kësaj klase në rritje. Albumi i fundit "Matanë Malit" ofron një ekuilibër transfiksues midis të vjetrës dhe të res."
Dëgjoni këtë përshkrim të NPR për më shumë.
" The spread of formal jazz education has created a new breed of global musician: one who uses improvisation, and other devices associated with jazz, to transform folk and traditional music. The Albanian singer Elina Duni is part of this rising class. Her latest release, Matane Malit ("Beyond the Mountain"), offers a transfixing balance of old and new."
Listen to this NPR review for more. 

"Elina Duni ka punuar me këngë popullore shqiptare nga viti 2004. Ajo thotë se teksti i tyre e emocionon sa herë që këndon. Teksti tregon për dashurinë, epshin e nderin, dhe në traditën e madhe të këngëve popullore, vdekjen. Nuk duhet të kuptoni gjuhën shqipe për të vlerësuar se çfarë po ndodh këtu. Duke filluar me muzikë të zymtë dhe shpesh të rëndë, Elina Duni dhe grupi i saj arrijnë deri në një nivel madhështor e të hijshëm që është ndryshe nga çdo gjë tjetër."
"Elina Duni has been working with Albanian folk songs since 2004. She says she's moved by their poetry every time she sings. The lyrics tell of love, lust and honor, and in the grand tradition of folk songs, death. And you don't have to understand Albanian to appreciate what's happening here. Starting with somber and often heavy music, Elina Duni and her group wind up in a soaring, graceful realm that is unlike anything else."

Upcoming 2012 Concert Dates and Venues

December 17, 2012  |  Teatri i Operas dhe Baletit Tiranë (Albania
December 20+21, 2012  |  Pallati i Kulturës Tetovë (Macedonia)
December 22, 2012  |  Teatri Shqiptar Shkup (Macedonia)