Pages

Aug 27, 2012

[UN]RESTRICTED ACCESS | 2012 Venice Architecture BiennaleTRANSFORMO [ISH] BAZAT USHTARAKE NE ZONA SOCIALE.
TRANSFORM [EX] MILITARY BASES TO CIVIC SPACE.

"Kudo neper bote [ish] bazat ushtarake kane lene gjurme si simbole triumfi, krenarie, dhimbjeje dhe pasojash te paparashikueshme nga agresioni ushtarak. Keto zona te braktisura dhe qytete fantazem po prishin lagje dhe po ndajne komunitete te tera."
"Dotting the global landscape, decommissioned military installations are leaving their mark – symbols of triumph, pride, pain and the unforeseen consequences of military aggression. These abandoned structures and ghost towns disrupt neighborhoods and split entire communities."

:: HYRJE E [PA]KUFIZUAR – nje konkurs per te rishikuar te ardhmen e [ish] bazave ushtarake. Kjo ftese e hapur per te gjithe komunitetin (global) projektues dhe ate te ndertimit ka identifikuar keto zona ne 71 vende, ku 510 grupe pjesemarrese kane bashkepunuar me palet lokale per t'i rihabilituar dhe riperdorur ato per te miren sociale, ekonomike dhe mjedisore.
:: [UN]RESTRICTED ACCESS – a design competition to re-envision the future of decommissioned military bases. This open invite to the global design and construction community has identified them in 71 countries, where 510 participating teams have collaborated with local stakeholders to rehabilitate and reuse these spaces for social, economic, and environmental good.Mbeshtesni kete projekt duke mundesuar ekspozimin e Projekteve Fituese ne Bienalen e Arkitektures ne Venecia
Support this project to showcase the Winning Projects at the Venice Architecture Biennale

Me shume info mbi finalistet mund te gjeni tek  Wired Online.
For more info about the finalists, check out Wired Online.

[OCO - Ocean Conservatory & Observatory] near Lisbon, Portugal. 
Paicho Huts near Gulu, Uganda
The Store - Pillbox Conversion in rural New Zealand
Alter Your Native Belfast // Alternative Belfast in Belfast, Northern Island
Plug-in Hebron
PLUG-In HEBRON - People Liberated Urban Gaps In Hebron
in Old City of Hebron, Israeli Occupied Palestinian West Bank
Magazine Hill
Magazine Hill: A weathered continuum, in Pretoria, South Africa
Humboldthain Food Coop
Humboldthain Food Cooperative in Berlin, Germany

Instalacioni ne Bienalen e Venecias do te kete efektin, cilesine dhe formen e nje BUNKERI Shqiptar. 
29 Gusht - 25 Nentor 2012

The Installation at the Venice Biennale will have the effect, quality and form of an Albanian BUNKER. 
August 29 - November 25, 2012


Me pas, Projektet Fituese do te ekspozohen per publikun e gjere ne 5 continente.
Afterwards, the Winning Projects will be exhibited to the general public on 5 continents.

Aug 26, 2012

Mbro & Promovo | Traveling Exhibition in Shkodër

© diagstudio

Si e shikoni trashëgiminë kulturore shqiptare?

Revista Art & Trashëgimi në bashkepunim me CHwB dhe Bashkinë Shkodër 
hap ekspozitën

Ditën e  hënë, më 27 gusht 2012
në orën 19 :00
në Muzeun Etnografik , Shkodër

Ekspozita do të qëndrojë e hapur në Shkodër nga data 27 deri në 31 gusht 2012, për të vazhduar më pas rrugëtimin në Berat dhe Gjirokastër.

Mbro & Promovo është sllogani i kërkimit fotografik që shpreh dhe komunikon identitetin shqiptar përmes përceptimit artistik të trashëgimisë kulturore nga të rinjte, të cilët nëpërmjet fokusit të aparatit të tyre sjellin artistikisht në vëmendjen e publikut problematikat e ndryshme që shoqërojnë identitetin tonë kulturor.

Konkursi dhe ekspozita  “Mbro & Promovo” është një iniciativë e revistës Art & Trashëgimi dhe e Cultural Heritage without Borders.

Organizatoret e konkursit dhe ekspozitës: Irsida Bejo, Sara Capaliku, Jonathan Eaton.

MOS MUNGONI!


Aug 24, 2012

Durres International Film Summerfest 2012

Golden Gladiator Award

Edicioni 5 - Durrës International Film Summerfest  do të mbahet më 26-30 Gusht 2012. 
" Në "Ishullin e Festivalit" pranë plazhit, dhe në Amfiteatrin e Vjetër Romak, publiku do të shikojë prodhimet më të mira kinematografike botërore nën yje. Ky edicion do të promovojë vepra të rëndësishme dhe më të fundit të kinemasë moderne botërore, duke ia prezantuar ato audiencës në vend. Këtë vit, festivali do të krijojë kategorinë Programi i Dokumentarit Ndërkombëtar dhe Filmi i Shkurtër. Konkurimi zyrtar do të përbëhet nga 8 vepra të përzgjedhura midis prodhimeve më të rëndësishme dhe 6 vepra nga kategoria Bota e Ballkanit, prodhimet më të reja nga rajoni. Edhe këtë vit, Durrësi do të mirëpresë shumë artistë dhe kinematografë të huaj, të cilët do ta njohin Shqipërinë dhe këtë qytet të mrekullueshëm përmes FILMIT. 
**Për edicionin e vjetshëm klikoni këtu.
 **********************
Edition 5 - Durres International Film Summerfest will be held on 26-30 August 2012.
"At the Island of Festival near the beach, and at the Ancient Roman Amphitheater, the public will watch the best world cinematographic productions under the stars. This edition will promote important and innovative works of modern world cinema introducing them to the local audiences. This year, the festival will also establish a section on International Documentary Programme and the Short Film. The official competition will consist of 8 features selected among the most significant recent productions and 6 features at Balkan World Section, recent productions from the region. Durres is going once again, this year, to welcome many foreign artists and film makers, who will get to know Albania and this magnificent city through FILM.
**For the 2011 edition go here. 


Filmi i Hapjes / Opening Film


TË DASHURIT / BELOVED / LES BIEN-AIMÉS by Christophe Honoré, France, UK, Czech Rep., 2012, 145’

**********************
Bota e Ballkanit / Balkan World

NATËN E MIRË, ZONJUSHË / GOOD NIGHT, MISSY / LAHKO NOC, GOSPODICNA by Metod Pevec, Slovenia, Croatia, 2011, 97’ National Premiere

TË HUMBUR / REPORTED MISSING by Jan Speckenbach,Germany, 2012, 86’ Balkan Premiere

LUANË TË BARDHË / WHITE LIONS / BELI LAVOVI by Lazar Riztovski, Serbia , Croatia, 2011, 91’ National Premiere 
TUNGSTEN by Giorgos Georgopoulos, Greece, 2010, 98’ National Premiere

KODI I JETËS / THE CODE of Life by Ekrem Kryeziu, Kosovo, 2012, 115’ National Premiere

VEDA, by Zulfu Livaneli, Turkey, 2010, 114' 

**********************
Vizione Kontemporane / Contemporary Visions

LIDICE by Petr Nikolaev, Czech Republic, 2011, 126’ Balkan Premiere

ROZA / ROSE by Wojtek Smarzowski, Poland, 2011, 94’ Balkan Premiere

MINISTRI / THE MINISTER by Pierre Schoeller, France, Belgium, 2011, 115’ National Premire 
E LEHTË / EASY / SCIALLA!, Italy, 2011, 95’ National Premiere

BABAI FANTAZMË / THE PHANTOM FATHER / TATAL FANTOMA by Lucian Georgescu, Romania, 2011, 90’ National Premiere

BANDA E OSIT / THE GANG OF OSS / DE BENDE VAN OSS by Andre Van Duren, Netherlands, 2011, 110’ Balkan Premire 

**********************
Film i Shkurtër nga Studentët Shqiptarë / Albanian Student Short Film

BABA / FATHER by Gledis Bica, Albania, 2011, 19’

VEÇ KUQ / ONLY RED by Durim Kryeziu, Kosovo, 2011, 21’

TRI ZOGJ TË VEGJËL / THREE LITTLE BIRDS by Albana Kozeli, Albania, 2012, 12'
AKROPOLI /ACROPOLIS by Blerdi Malushi, Kosovo, 2011, 13’

RUBIKONI / RUBICON by Arbresha Rubovci, Kosovo, 2012, 12'

NJË TREGIM I SHKURTËR / A SHORT STORY by Ibro Hasanovic, France, Albania, Bosnia, 2011, 10'

RASTËSISHT E ENJTE / ORDINARY THURSDAY by Jela H. Rodoni, Albania, 2012, 14'

24 ORË LEJE / 24 HOURS by Majlind Angjeli, Albania, 2012, 9’

KLIENTËT E TIXHES / TIXHE’S CLIENTS by Silvio Spahiu, Albania, 2012, 13’

SHANSI I FUNDIT / LAST CHANCE by Emiljo Leka, Germany, Albania, 2012, 14’ 

**********************
Programi i Dokumentarit / Documentary Program

KOLEVICA by Besian Kozma, Albania, 2011, 24’

BARI QË VUAN / THE SUFFERING GRASSES By Iara Lee, Turkey, Syria, 2012, 52'

KULTURAT E QËNDRESËS / CULTURES OF RESISTANCE by Iara Lee, USA, 2011, 73' 

KAPITALIZMI: FORMULA JONË E PËRMIRËSUAR / KAPITALISM: OUR IMPROVED FORMULA by Alexandru Solomon, Romania, France, Belgium, 2010, 77' 

**********************
Përkujtohet Nikolin Xhoja / In Memoriam Nikolin Xhoja: 

KAPEDANI / THE CAPTAIN by Fehmi Hoshafi, Muharrem Fejzo, Albania, 1972, 89’ 


**********************
Shfaqje Speciale / Special Screening

MILOS FORMAN: AJO Ç’KA NUK TË VRET / MILOS FORMAN: WHAT DOESN’T KILL YOU by Milos Smidmajer, Czech Republic, 2009, 100’

ËNDËRROJ AMERIKËN / DREAMING AMERICAN by Lee Percy, USA, 25’ European Premiere

**********************
Filmi i Mbylljes / Closing Film 

KTHESA E FATIT / REVERSAL OF FORTUNE by Barbet Schroeder, USA, 1990, 111’ National Premiere
**********************


Aug 23, 2012

Albanian Pavilion | 13th Architecture Venice BiennaleEdicioni 13-të i Ekspozitës Ndërkombëtare të Arkitekturës, drejtuar nga arkitekti anglez David Chipperfield me titull "Terren i Përbashkët" hapet në Venecia në 29 Gusht deri në 25 Nëntor 2012. Ekspozita kompletohet me 55 Pjesëmarrje Kombëtare, që si gjithnjë janë organizuar në Pavionet e Giardinit, në Arsenale dhe në qytetin e Venecias. 

ALBANIA
Në Trashëgimi

Vendi: Palazzo Zorzi 

Kurator: Ilir Voci
Zv. Kurator: Eno Kotmilo
Ast. Kurator: Albana Kocollari

Grupi: Brion Basha, Eralda Bushi, 
Ana Maria Kokomo, Xhorxho Kita

Kurator-At-Large: Pandika Pleqi 
Grafik DezajnerGjergji Koki  
Kordinator në VeneciaFlodiana Sinanaj

Reliket Komuniste: 
Sala Goldoni 

Kurator-At-Large: Elian Stefa
Realizimi: Pietro Pagliaro, Niku Alex Mucaj, Studio Terragni, Elian Stefa, Violana Murataj 


Concrete Mushrooms 
Gjiri i Panormes
Converscene
Bunkerfest
Concrete Cathedrals
Bunker SkyThe 13th International Architecture Exhibition, directed by the British architect David Chipperfield and titled "Common Ground", will run in Venice from 29 August through 25 November 2012. The Exhibition will be complemented by 55 National Participations organized, as usual, in the Pavilions at the Giardini, at the Arsenale and in the city of Venice.

ALBANIA
In Heritage


VenuePalazzo Zorzi

Curator: Ilir Voci
Deputy Curator: Eno Kotmilo
Associate Curator: Albana Kocollari

Team: Brion Basha, Eralda Bushi, 
Ana Maria Kokomo, Xhorxho Kita

Curator-At-Large: Pandika Pleqi 
Graphic DesignerGjergji Koki 
Venice CoordinatorFlodiana Sinanaj

Communist Relics: 
Sala Goldoni 

Curator-At-Large: Elian Stefa
Production: Pietro Pagliaro, Niku Alex Mucaj, Studio Terragni, Elian Stefa, Violana Murataj

Concrete Mushrooms
Gjiri i Panormes
Converscene
Bunkerfest
Concrete Cathedrals
Bunker Sky


Aug 19, 2012

Manipulating Electronics | The Art of Glitch

**Creative Sunday Series

Glitch Art janë manipulime elektronike që mund të na ndihmojnë të kuptojmë vlerat kulturore të teknologjisë sot. 
"Episodi i fundit i serisë "Off Book"PBS Arts përmban një prirje drejt prishjes së mbiprodhimit dixhital me qëllim shfrytëzimin e dobësive të teknologjive të reja. Artistët e këtyre anomalive përdorin gabimet e natyrshme që ndodhin në programet (software) e korruptuar, ose krijojnë korruptimet e tyre në një proçes të quajtur "databending"-hapja e imazheve si tekst, për shembull, dhe duke shtuar apo fshirë informacion nga imazhi.
Ndryshe nga punk rock, me të cilin kjo anomali është krahasuar prej njërit nga artistëve, disa nga këto veprat artistike kërkojnë një njohje mjaft të sofistikuar të teknologjive dixhitale."


Glitch Art is manipulating electronics that can help us understand the cultural values of technology today.
"The latest episode of PBS Arts’ “Off Book” series features a trend toward disrupting digital overproduction by deliberately exploiting the weaknesses in new technologies. Glitch artists make use of “naturally occurring” (so to speak) corruptions of software, or create their own corruptions in a process called “databending”—opening images as text files, for example, and adding and/or deleting information from the image.
Unlike punk rock, to which glitch is compared by one of the artists, some glitch art requires a fairly sophisticated understanding of digital technologies."
via Open CultureAug 16, 2012

Helidon Haliti | Personale @GKA

HELIDON HALITI | "Personale"
16 Gusht  - 10 Shtator 2012
Galeria Kombëtare e Arteve në Tiranë, AL. 

Nga data 16 Gusht 2012, ora 19.00, në Galerinë Kombëtare të Arteve në sallën e Ekspozitave të Përkohshme do të hapet ekspozita e piktorit Helidon Haliti (lindur në vitin 1968). Helidon Haliti i përket brezit të artistëve shqiptarë që u diplomuan gjatë viteve nëntëdhjetë në Akademinë e Arteve të Bukura në Tiranë.

Haliti sjell në këtë ekspozitë vetjake, të parën në Galerinë Kombëtare, një numër punimesh në vaj, të prodhuara gjatë viteve të fundit (2010 - 2012). Krijimtaria e tij e kësaj periudhe karakterizohet nga një kërkim artistik i cili tregon udhëtimin e piktorit nëpër labirintet e një bote që ai ka krijuar me anë të fantazisë së tij.

Për mendimin e kritikut Shkëlzen Maliqi "Stili i pikturës së Helidonit është ai i një surrealizmi paksa të frenuar që mund të quhet edhe realizëm magjik. Ai frymëzohet edhe me tema të tabanit kombëtar dhe me ato të një mitologjie të personalizuar dhe intime. Mirëpo, piktori ka kujdes që të mos bie në patetizëm dhe folklorizëm, duke preferuar ilustrimin nga një pikëshikim i padjallëzuar prej fëmiu." 

Me datë 16 Gusht 2012, ora 11.00, në Galerinë Kombëtare të Arteve zhvillohet me mediat konferenca për shtyp gjatë së cilës artisti Helidon Haliti do ta prezantojë këtë ekspozitë më gjërësisht.

via GKA HELIDON HALITI "Personal" 
August 16  - September 10, 2012 

Galeria Kombëtare e Arteve in Tirana, AL.

In the temporary exhibitions wing of the National Gallery will open to the public from 16 August 2012 the solo exhibition of the Albanian painter Helidon Haliti (d.o.b 1968) entitled "Personal". He belongs to the generation of Albanian artists that graduated from the Academy of Fine Arts in Tirana in early 1990s.

Haliti brings in his first solo exhibition at the National Gallery a number of works produced recently between 2010 and 2012. His work, almost exclusively oil on canvas in large dimensions, is characterized by an individual artistic research which shows the artist's voyage in the labyrinths of a fantasy self-created world.

In the opinion of art critic Shkëlzen Maliqi "Helidon Haliti's style of painting features a kind of restrained surrealism, while others have noted its tendency towards magic realism. Themes of a national colouring and those of an intimate and often personal mythology inspire him equally. But the artist is careful not to fall into a folkloric mood, preferring instead illustration from an innocent and childlike point of view."

The exhibition will stay open until September 10, 2012.

via GKA


Aug 14, 2012

Featured Artist | CONCRETE MUSHROOMS

CONCRETE MUSHROOMS PROJECT

Reusing Albania's 750,000 Abandoned Bunkers.

The Concrete Mushrooms project started in October 2008 as a research by Elian Stefa and Gyler Mydyti, two Albanian graduate students at the Politecnico di Milano. It was the first formal effort to research and explain the bunkers at a national and international stage, aiming to raise awareness and revitalize these structures with a repurposing project for tourism
. 

Concrete Mushrooms Film

Concrete Mushrooms Preview - Albania's 750,000 inherited bunkers. from Concrete Mushrooms on Vimeo.

Concrete Mushrooms Book
Authors: Elian Stefa & Gyler Mydyti
Contributors: Niku Alex Mucaj, Alicja Dobrucka, Olia Miho, Vera Sacchetti, Bunkerfest.
ISBN: 978-84-615-9870-0
Size: 16,50 x 25 cms.
Date: August 2012
cc: This book is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Publisher: dpr-barcelona  


via  dpr-barcelona

Concrete In Common Opening Event 
 / 
Concrete Mushrooms Book Launch 
AUGUST 15, 2012 
@ KUNSTRAUM RIEHEN - Basel CH  
@Tirana Ekspres - Tirana AL 

Concrete In Common Exhibit

Albania's Bunker Legacy

KUNST RAUM RIEHEN  
Baselstrasse 71, 4125 Riehen, Switzerland 16. August – 7. September 2012

treni per basel niset ne 7 pa 5
Tirana Ekspres (The alternative art space of Tirana)
Rr.Karl Gega, Blloku i Magazinave, Tirana, Albania
15. August 2012

Curators:

Niku Alex Muçaj & Elian Stefa

with


Alicja Dobrucka [Mapping Bunkers]
Concrete Mushrooms
Ilir Kaso
Leonard Qylafi
Konverskenë/Converscene
Violana Murataj

**Concrete Mushrooms will be part of the Albanian Pavilion at the Venice Architecture Biennale 2012

**Support this project by being part of the exhibition opening in Basel or Tirana. 
    AND BUY THE BOOK!!!!  Aug 12, 2012

Featured Film | Design Trilogy

Dokumentari i parë i regjisorit Gary HustwitHelvetica sheh botën e tipografisë dhe dizajnit grafik, dhe ndikimin e tyre në jetën tonë vizuale.

Pasi e shfaqi në vitin 2007, ai po mendohej për një film të dytë, Objectified, në focus të së cilit do ishte dizajni industrial dhe ai i produkteve, si dhe marrëdhëniet tona me objektet e prodhuara që na rrethojnë. Duke punuar për realizimin e tij, regjizori vendosi ti mendonte filmat si "dizajn trilogji" që të shqyrtonte mënyrat si dizajni ndikon në jetën tonë.

Urbanized e përfundon trilogjinë. Është një dokumentar mbi projektimin e qyteteve, që sheh çështjet dhe strategjitë prapa dizajnit urban dhe përmban disa prej arkitektëve, planifikuesve, politikanëve, ndërtuesve, dhe filozofëve më të rëndësishëm në botë. Më shumë se gjysma e popullsisë në botë jeton në zona urbane, dhe do arrijë 75% në 2050. Por, ndërsa disa qytete janë duke përjetuar rritje eksplozive, të tjerë po zbrazen. Sfidat për balancimin e strehimit, lëvizshmërisë, hapësirës publike, angazhimit qytetar, zhvillimit ekonomik dhe veprimtarinë mjedisore po bëhen shumë shpejt shqetësime universale. Ende pjesa më e madhe e dialogut për këto çështje është shkëputur nga sfera publike.

Kujt i lejohet t'i japi formë qyteteve tona, dhe si e bëjnë atë?

Ndryshe nga shumë fusha të tjera të dizajnit, qytetet nuk krijohen nga ndonjë specialist ose një ekspert i vetëm. Ndryshimi urban ka shumë kontribues që përfshin dhe qytetarët e zakonshëm të cilët mund të kenë një ndikim të madh në përmirësimin e qyteteve ku jetojnë. Duke eksploruar një gamë të larmishme projektesh planifikimi urban në mbarë botën, Urbanized harton një diskutim global mbi të ardhmen e qyteteve.
Helvetica

Objectified

Urbanized


The first documentary of director Gary Hustwit, Helvetica, looks at the worlds of typography and graphic design, and their impact on our visual environment. 

After it was released in 2007, he had the idea for a second film, Objectified, which focuses on industrial design and product design, and our relationship with the manufactured objects that surround us. While working on it, he thought about the films as a "design trilogy" that examine how design affects our lives. 

Urbanized was the last one. It is a feature-length documentary about the design of cities, which looks at the issues and strategies behind urban design and features some of the world’s foremost architects, planners, policymakers, builders, and thinkers. Over half the world’s population now lives in an urban area, and 75% will call a city home by 2050. But while some cities are experiencing explosive growth, others are shrinking. The challenges of balancing housing, mobility, public space, civic engagement, economic development, and environmental policy are fast becoming universal concerns. Yet much of the dialogue on these issues is disconnected from the public domain.

Who is allowed to shape our cities, and how do they do it? 
Unlike many other fields of design, cities aren’t created by any one specialist or expert. There are many contributors to urban change, including ordinary citizens who can have a great impact improving the cities in which they live. By exploring a diverse range of urban design projects around the world, Urbanized frames a global discussion on the future of cities. 


****************************************************************************

Aug 11, 2012

LONDON 2012


Lojrat Olimpike kane filluar dhe imazhet plot jete kalojne ne shume faqe ne internet si edhe nepermjet ekraneve te vegjel te televizioneve te mbare botes.


Nder popujt pjesemarres jemi edhe ne...ALBANIA (SHQIPERIA)


Nje nder eventet me te shumepritura si per te apasjonuarit por mbi te gjitha per sportistet;Organizimi,
kujdesi,
perpikmeria,
mbrojtja,
pjesemarrja masive,


rekorde,
spektakel,
sfida, 
talente,


figurat e mrekullueshme, 
loja ne grup, 
skuadra

 


karaktere te forte, 
muskuj,
teknike,pune e palodhshme... 
e te tjera karakteristika, lidhen pandarshmerisht me keto "lojra olimpike" qe trasmetojne tek spektatoret pjesemarrje, argetim.

  

 Kete vit jemi te gjithe me syte ngulur nga LONDRA. 
Kryeqyteti i Olimpiades per kete 2012.