Pages

Apr 18, 2012

18 April | International Day for Monuments and Sites dedicated to World Heritage

Sot ne18 prill festohet Dita Nderkombetare e Monumenteve dhe Vendbanimeve Historike. E deklaruar si e tille nga UNESCO ne nentor te 1983 dhe me iniciativen e pare te marre ne 18 prill 1982, kjo dite është shndërruar në një traditë të përvitshme organizimi aktivitetesh të ndryshme kulturore për njohjen e monumenteve dhe vendbanimeve kulturore, dhe luan një rol të rëndësishëm në sensibilizimin për rrezikun e trashëgimisë kulturore.

Sipas MTKRS-së, edhe në Shqipëri organizohet hyrja falas në monumente dhe zhvillohen aktivitete të ndryshme lidhur me vlerat, rëndësinë si edhe rreziqet që i kanosen monumenteve të kulturës, më së shumti per femijet dhe te rinjte, të cilëve jo vetem do t'u ngelen këto vlera të trashëgimisë kulturore, por duhet edhe t’i mbrojnë ato.

Ja disa foto nga Berati: Gjendja e monumenteve ne qytet dhe puna qe po behet per rinovimin dhe kujdesjen e tyre.photos diagstudio
photos diagstudio
photos diagstudio
photos diagstudio
photos diagstudio
Every year on 18 April, ICOMOS celebrates the “International Day for Monuments and Sites”, whose establishment was approved by the 22nd UNESCO General Conference in 1983. The theme for 2012 is World Heritage in celebration of the 40th anniversary of the World Heritage Convention.

The aim of the International Day for Monuments and Sites is to encourage local communities and individuals throughout the world to consider the importance of cultural heritage to their lives, identities and communities, and to promote awareness of its diversity and vulnerability and the efforts required to protect and conserve it.
18 April is celebrated all over the world. Events include scientific conferences and symposia, exhibitions, photography competitions, excursions, press conferences, the awarding of prizes, releasing press releases, publishing magazine articles and projecting films, among others.
(via Icomos)No comments: